Continua agonia pentru romanii care au credite la banci: dobanzile dau tun dupa tun
robordobanzicredite
Finalul de an se dovedeste a fi plin de emotii negative pentru romanii care achita, luna de luna, rate la creditele contractate de la banci.
Indicii de referinta pentru dobanzi sunt in plina ascensiune, iar economistii nu vad prea curand semne de redresare.
Vineri, indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a crescut de la 2,43%, de la 2,4%, nivelul inregistrat joi.
Din primavara anului 2019, mai exact, din luna mai, pentru creditele noi in lei a fost introdus indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC. Acesta a inlocuit indicele de referinta ROBOR. In prezent,
IRCC are o valoare mult mai mica, de doar 1,08% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul II 2021 si se situeaza in scadere fata de cel publicat in urma cu trei luni, de 1,25%.
Nivelul scazut al IRCC ii determina pe unii economisti sa-si indemne clientii in aceste momente sa faca refinantari la creditele vechi, pentru a beneficia de aceasta valoare de referinta mai mica, doar ca acest sfat e criticat de alte opinii din domeniu, care se asteapta ca si IRCC sa inregistreze evolutii, la urmatoarele cotatii.
De asemenea, ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a urcat vineri pana la 2,53%, de la 2,51%, nivelul de joi.
Cum va puteti pune "la adapost" de dobanzi
Pentru a evita fluctuatiile costurilor ratelor, generate de evolutiile dobanzilor, analistii recomanda romanilor sa caute acele oferte de creditare care ofera garantia unei dobande fixe, pe o perioada cat mai extinsa. Astfel, timp de 2-3-5 sau chiar 10 ani, puteti beneficia de siguranta ca rata nu creste si costul ei ramane stabil, indiferent de cresterile pe care le inregistreaza dobanzile. Este singura modalitate prin care va puteti pune "la adapost" de o astfel de situatie imprevizibila.
In cazul in care nu aveti oportunitatea de a accesa o astfel de oferta, incercati sa nu va indatorati pana la pragul maxim pana la care vi se permite. Luati-va o marja de eroare, pentru a fi siguri ca, indiferent de costurile dobanzilor, veti putea suporta o rata mai mare.
Citeste si: BNR, anuntul zilei pentru romanii care au credite la banci