Consiliul Concurentei analizeaza tranzactia de preluare a Bancii Romanesti de catre Eximbank
preluare banca romaneascaeximbankconsiliul concurenteibanci romania
Consiliul Concurentei analizeaza operatiunea prin care Banca de Export Import a Romaniei (EximBank) S.A. va prelua Banca Romaneasca S.A., prin achizitionarea a 99,28% din capitalul social al acesteia.
EximBank, infiintata in anul 1992, are ca actionar majoritar Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, care detine 95,374% din capitalul social.
EximBank opereaza atat in numele statului, cat si in nume propriu oferind, pentru persoanele juridice rezidente sau nerezidente, finantari, cofinantari, refinantari, garantari, alte operatiuni bancare, asigurari si reasigurari ale operatiunilor de comert exterior romanesc.
Banca Romaneasca, inregistrata si functionand in conformitate cu legea romana, este membra a grupului National Bank of Greece, care detine 99,28% din capitalul social al acesteia.
Banca Romaneasca este o banca comerciala care ofera o gama larga de servicii bancare de retail si corporate.
In conformitate cu prevederile Legii concurentei (nr. 21/1996), aceasta operatiune este o concentrare economica ce trebuie supusa controlului Consiliului Concurentei.
Autoritatea de concurenta va evalua aceasta tranzactie in scopul stabilirii compatibilitatii cu un mediu concurential normal si va emite o decizie in termenele prevazute de lege.
In luna iunie a acestui an, EximBank si National Bank of Greece au semnat acordul de achizitie a 99,28% din Banca Romaneasca. In urma acestei tranzactii, EximBank va activa pentru prima oara pe segmentul de retail banking din Romania, devenind banca universala.
Ca urmare a finalizarii acestei tranzactii, cota de piata a EximBank va creste la aproximativ 3% ceea ce va conduce la o situare a bancii in top 10 institutii financiar-bancare din Romania.
J.P. Morgan Securities plc a actionat in calitate de consultant financiar unic in cadrul tranzactiei. EximBank a mai fost asistata de catre Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL, in timp ce Linklaters LLP a fost consultantul juridic pe plan international, iar Bulboaca&Asociatii SCA a asigurat asistenta juridica pe plan local.
In urma cu doi ani, OTP Bank Romania semnase un acord similar pentru cumpararea aceluiasi procent din Banca Romaneasca, insa Banca Nationala a Romaniei s-a opus tranzactiei, drept pentru care vanzarea a fost reluata.
Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, detine 95,374% din EximBank. Ceilalti actionari sunt SIF Banat Crisana (0,311%); SIF Moldova (0,311%); SIF Transilvania (0,311%); SIF Muntenia (0,423%) si SIF Oltenia (3,270%).