Consiliul Bugetar European propune plafonarea datoriei pe termen-mediu la 60% din PIB. Ce se intampla cu MTO?
plafonare datorieecofinefbmto romaniapolitica bugetara
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a participat, marti, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare al UE (ECOFIN).
In discutia ministrilor, prealabila reuniunii ECOFIN, a fost dezbatut Raportul anual al Consiliului Bugetar European (EFB).
Teodorovici a apreciat ca propunerea EFB este utila pentru discutiile despre functionarea Pactului de Stabilitate si Crestere si a precizat ca Romania sprijina ideea concentrarii implementarii Pactului pe respectarea regulilor privind datoria publica, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice.
Pentru a depasi punctele slabe si complexitatea cadrului fiscal actual al UE, EFB propune o simplificare radicala si o clarificare a normelor privind guvernanta fiscala.
Conform propunerii EFB, reforma Pactului de Stabilitate si Crestere (SGP) ar necesita, in prima faza, modificarea legislatiei secundare a UE, precum si a Pactului bugetar.
Principalele aspecte cheie ale propunerii EFB care vizeaza reforma SGP sunt:
- plafonarea datoriei pe termen-mediu la 60% din PIB, caz in care, obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO - soldul bugetar structural) nu va mai ghida politica bugetara pe termen mediu;
- stabilirea unui plafon de crestere a cheltuielilor primare nete (exceptand masurile discretionare pe partea de venituri) pentru Statele Membre care inregistreaza niveluri ale datoriei publice de peste 60% din PIB;
- un sistem mai puternic de sanctiuni - in propunere, sunt precizate doar sanctiunile pentru statele din zona euro: restrictionarea accesului la functia de stabilizare centrala, suspendarea fondurilor europene si amenzi;
- clauze derogatorii pentru circumstante exceptionale, care trebuie declansate pe baza unei judecati economice independente;
- simplificarea ciclului de supraveghere - ajustarile si corectarile cerintelor bugetare nu ar trebui realizate in fiecare an in cazul devierilor minore, ci pe termen mediu (3 ani) sau in cazul unor devieri majore fata de obiectivul final.
Agenda Consiliului a mai cuprins teme precum impozitarea serviciilor digitale, raportul anual al Curtii de Conturi Europene (ECA) privind executia bugetului Uniunii Europene pentru exercitiul financiar 2017, concluziile privind statisticile UE si concluziile privind finantarea schimbarilor climatice.
In ce priveste propunerea de directiva privind un sistem comun de impozitare a serviciilor digitale pentru veniturile realizate din furnizarea anumitor servicii digitale, Teodorovici a reiterat pozitia Romaniei de sustinere a eforturilor UE pentru identificarea unei solutii comune si echitabile pentru toate statele membre.
Totodata, el a pledat pentru o abordare coerenta la nivel global si colaborarea cu OECD pe acest subiect, aratand ca masurile luate individual de statele membre ar putea duce la fragmentarea pietei interne si la denaturarea concurentei.
Propunerea Comisiei Europene stabileste un sistem comun de impozitare a veniturilor obtinute din furnizarea anumitor servicii digitale de catre persoane impozabile (ISD).
ISD s-ar percepe pentru veniturile brute obtinute din furnizarea de servicii ce intra in domeniul de aplicare al impozitului, minus TVA adaugata si alte taxe similare. Cota unica a ISD este de 3%.