Companiile straine de la BVB pot aduce castiguri de cel putin 3 ori mai mari decat dobanda bancara
crestereinfluentebank of americatradevillegooglefacebook
Primele zece companii straine de la BVB care si-au publicat rezultatele pe primul semestru al acestui an, au raportat in majoritatea lor avansuri ale afacerilor si profiturilor (7 din 10). Cine ar fi investit in aceste actiuni de la inceputul anului ar fi obtinut pana in prezent un castig agregat de peste 5 ori mai mare decat dobanda bancara, iar datorita asteptarilor pozitive pentru trimestrele viitoare, potentialul de castig pe urmatoarele 12 luni este de 11,7%, de cel putin 3 ori mai mare decat in cazul depozitelor, spun analistii Tradeville.
Pentru cele 10 actiuni internationale listate pe segmentul ATS al Bursei de Valori Bucuresti, prezentate in prima parte a raportului semestrial efectuat de specialistii Tradeville, randamentele inregistrate de la sfarsitul anului trecut si pana in prezent au fost in cea mai mare parte pozitive, chiar extrem de consistente.
Cele mai mari randamente in aceasta perioada le-au inregistrat Facebook (37,1%), Intel (31,9%), Apple (25%) si Microsoft (17,5%), in timp ce SAP si Bank of America au consemnat singurele scaderi, de 3,9%, respectiv de 0,45%. In medie, performanta celor zece actiuni a fost peste cea a pietei.
“Formand un portofoliu cu participatii egale in cele zece actiuni straine de la BVB analizate, am fi acumulat un randament brut de 11,40%, evolutie care include si dividendele incasate in primele doua trimestre. Astfel, performanta ar fi fost mai buna in comparatie cu randamentele aduse de principalii indici globali – S&P 500 +7,5%, Dow +2,9%, DAX +0,5% sau Nasdaq100 +11,1%”, spune Bogdan Gherghe, analist al Tradeville.
Cine ar fi plasat banii in aceasta perioada intr-un depozit bancar ar fi obtinut in medie un randament brut de 2%, ceea ce inseamna ca portofoliul format din cele zece actiuni straine analizate ar fi adus un castig de 5,5 ori mai mare.
Pe langa aceste castiguri din prima parte a anului, piata se asteapta la noi randamente consistente. “Pe baza preturilor tinta calculate de Reuters pentru urmatoarele 12 luni si a dividendelor corespunzatoare, randamentele brute potentiale pentru un orizont de 1 an ar varia intre 2% si 16,4%, in timp ce un portofoliu cu ponderi egale pe cele zece actiuni ne-ar putea aduce un castig de 11,7%”, precizeaza Bogdan Gherghe. Acesta ar fi echivalent cu un castig agregat brut de peste 3 ori mai mare decat dobanda bancara.
Sectorul tehnologiei accelereaza
Facebook, cea mai mare retea online de socializare din lume, a afisat cea mai mare crestere a veniturilor pe primul semestru, de circa 64%, pana la 10 miliarde dolari, gratie platformei sale mobile care continua sa genereze crestere, pe fondul apetitului tot mai mare al companiilor de a-si promova produsele prin intermediul Facebook.
Google, cel mai mare motor de cautare online din lume, a raportat a doua cea mai ampla crestere a afacerilor din primele sase luni, de peste 20%, pana la 60,8 miliarde dolari.
Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, a raportat de asemenea o expansiune solida a afacerilor semestriale (a treia cea mai ampla), de 11,5%, pana la 86,8 miliarde dolari, in special datorita cresterilor pe segmentul cloud si pe fondul achizitiei Nokia, mutare care insa a afectat profitul net.
Apple, cea mai valoroasa companie din lume, a raportat cele mai mari venituri din primul semestru, de 178 miliarde dolari, in crestere cu 5,2%, in special datorita parteneriatului cu China Mobile, in conditiile in care compania a intarziat sa lanseze noi produse precum iPhone 6, iWatch sau Apple TV.
Intel, SAP si McDonald’s au raportat cresteri usoare ale afacerilor, cu 2%-3%, in timp ce Bank of America, JP Morgan si Coca Cola au inregistrat un regres moderat al veniturilor semestriale, cu circa 3%-5%.
Facebook, campioana la avansul profitului
Pe fondul cresterii robuste a afacerilor, Facebook a reusit sa spulbere asteptarile in privinta profitului net, care a avansat cu peste 327% pe primele sase luni, la 2,38 miliarde dolari.
In ciuda scaderii afacerilor cu 5,2%, Bank of America a reusit sa raporteze un avans puternic al profitului net, al doilea cel mai mare dintre cele zece companii analizate, de 21%, pana la 7,95 miliarde dolari.
Podiumul cresterii castigului net semestrial a fost completat de Google, cu un avans de 13,6%, pana la 13,2 miliarde dolari. Cresteri solide ale profitului pe primul semestru au fost obtinute si de Intel (8,6%) si SAP (7%).
Apple a raportat de departe cel mai mare profit semestrial, de 38,5 miliarde dolari, urmata de Microsoft, cu 22 miliarde dolari, dar ambele fiind in crestere usoara, cu 2,1%, respectiv 1%.
JP Morgan a raportat cea mai mare scadere a profitului pe primul semestru, de aproape 34%, dar aceasta prin comparatie cu un rezultat solid de anul trecut, intrucat banca a obtinut si anul acesta un profit peste asteptari, de 16,2 miliarde dolari, al treilea cel mai mare dintre companiile analizate.
Scaderi ale profitului semestrial au mai venit din partea Coca Cola si McDonald’s, dar extrem de mici, de 2,7%, respectiv de 0,1%.
Influente asupra cresterii
“Lista de factori care ar putea influenta pozitiv sau negativ in perioada urmatoare poate fi legata de evenimente specifice cum ar fi: lansarea a doua modele noi de iPhone pentru Apple, evolutia pietei de publicitate online in cazul Google sau Facebook, rezolvarea unor litigii pentru cele doua banci americane JPMorgan si Bank of America sau vanzarile de calculatoare si servere pentru Microsoft si Intel. La acestea se va adauga si sentimentul general privind evolutia indicilor globali”, conchide analistul Tradeville.