Companiile romanesti au prins gustul finantarii de pe bursa. Capitalizarea companiilor de pe segmentul principal al BVB a ajuns la 25 de miliarde de euro
finantare bursalistare bvbperformante bvbinvestitii bvb
In cele din urma, tot mai multe firme din Romania au aflat ca este mai bine pentru ele sa se finanteze de pe bursa decat prin credite bancare. Adica, in loc sa plateasca dobanda unor banci, actionarii majoritari aleg sa vanda o parte mai mare sau mai mica din actiunile pe care le detin.
Schimbarea mentalitatii a facut ca, in numai jumatate de an, la
Bursa de Valori Bucuresti au ajuns 12 noi emitenti de actiuni si 16 emisiuni de obligatiuni.
Prima jumatate de an a adus la cota bursei 12 emisiuni de actiuni: o companie listata pe Piata Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti si 11 listate pe Segmentul Multilateral de Tranzactionare al BVB.
Valoarea totala a pachetelor de actiuni care au venit la cota bursei in primele 6 luni a depasit 77 milioane de euro.
Tot in prima jumatate a acestui an, 16 noi instrumente financiare au fost listate pe segmentul de venit fix: 7 pe Piata Reglementata si 9 pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare.
Valoarea totala a obligatiunilor listate la BVB, in perioada ianuarie-iunie, a fost de 3,1 miliarde de lei sau 633 milioane de euro. In primele sase luni, au fost listate la BVB emisiuni de actiuni si obligatiuni in valoare totala de peste 700 de milioane de euro.
Lichiditatea medie zilnica pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 54%, in primele sase luni din 2021, in comparatie cu primul semestru din 2020, de la 35,6 milioane de lei (7,4 milioane de euro) la 54,9 milioane de lei (11,1 milioane euro).
Lichiditatea bursei masurata prin prisma valorii totale de tranzactionare a consemnat o crestere de 41% la nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare, de la 6 miliarde de lei (1,25 miliarde de euro), in primele sase luni din 2020, la 8,5 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), in primul semestru al acestui an.
Cresterea activitatii investitionale a dus piata de capital la noi maxime in luna iunie.
La finalul sedintei de tranzactionare din 28 iunie, indicele BET a atins un maxim istoric de 11.967 puncte, iar indicele BET-TR a afisat un record istoric de 20.784 puncte.
Luna iunie a continuat seria lunara de cresteri cu un avans de 3,9% pentru BET si de 5% pentru BET-TR. Dupa primele 6 luni ale anului, BET a crescut cu 21%, iar BET-TR cu 24,9%.
Valoarea de piata a companiilor locale listate pe piata principala a BVB a depasit nivelul atins inainte de declansarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea companiilor romanesti prezente pe segmentul principal al bursei de la Bucuresti a depasit 123 miliarde de lei, echivalentul a 25 de miliarde de euro.