Companiile europene pastreaza bani albi pentru zile negre. Cat de negre? Vom afla de la Banca Centrala Europeana
record numerarretragere stimulente financiaresedinta bce
Nu numai oamenii de rand care au oarecare dare de mana, ci si companiile economisesc in speranta ca vor avea o rezerva de bani, in cazul in care, la nivel individual sau global, situatia economica se inrautateste. Asa se face ca numerarul pastra in seifurile bancilor comerciale de companiile europene a atins un nivel record.
Cele mai recente date ale Bancii Centrale Europene arata ca luna iulie s-a incheiat cu un nivel un nivel record al depozitelor companiilor non-financiare din zona
euro: 3.200 de miliarde de euro.
Totalul este cu aproximativ 600 de miliarde de euro mai mare decat insuma la inceputul anului trecut.
Nivelul record nu face decat sa sporeasca increderea investitorilor ca piata de obligatiuni corporative poate trece cu bine perioada dificila provocata de noile tulpini ale coronavirusului sau de eliminarea stimulentelor de catre bancile centrale.
Expertii considera ca si sumelor uriase tinute in depozitele bancare li se datoreaza acalmia de pe pietele de credit, cel putin pana la anunturile pe care Banca Centrala Europeana le va face dupa reuniunea de joi a Consiliului guvernatorilor, cu privire la inceperea restrangerii stimulentelor financiare menite sa amelioreze efectele pandemiei asupra economiei.
Si cumparatorii de obligatiuni corporative au un exces de numerar dupa ce intrarile in fonduri de tip investment-grade s-au accelerat in ultimele saptamani.
Potrivit datelor Bank of America, banii directionati de investitorii de retail in fondurile europene de tip investment-grade au depasit 50 de miliarde de dolari in acest an.
Cu toate acestea, persista riscurile legate de retragerea stimulentelor de catre bancile centrale.
Atentia cu privire la reuniunea de saptamana aceasta de la BCE s-a intensificat, pe fondul accelerarii inflatiei si al declaratiilor unor oficiali de la BCE conform carora cresterile de preturi ar putea duce la reducerea stimulentelor.
In cadrul sedintei dedicate politicii monetara din 9 septembrie, BCE va trebui sa decida si care va fi ritmul achizitiilor de obligatiuni in trimestrul patru din 2021.
Potrivit vicepresedintelui BCE, Luis de Guindos, redresarea solida deschide calea pentru posibila retragere a masurilor de stimulare.