Commerzbank, afectata de falimentul Detroit-ului
commerzbankbancigermaniadefaultdetroitprovizioane credite neperformante
Directorul financiar al Commerzbank a declarat ca default-ul orasului Detroit a afectat castigurile bancii germane in al doilea trimestru fiscal. "Am incasat o pierdere substantiala", a declarat Stephan Engels, referitor la expunerea in cazul falimentului Detroit-ului.
Banca din Frankfurt a precizat ca business-ul in zona IMM-urilor va inregistra performante mai modeste in T3 2013, decat in trimestrul anterior.
Commerzbank a precizat ca provizioanele in cazul imprumuturilor neperformante in 2014 se vor situa la acelasi nivel ca in acest an, in ciuda faptului ca unii participanti la piata financiara sunt optimisti.
Actiunile bancii au crescut cu 10% in cadrul tranzactiilor bursiere de joi. Profitul net de 43 milioane euro obtinut de al doilea cel mai mare creditor din Germania a ratat target-ul de 65 milioane euro, invocat de analistii Reuters.
"Ca o consecinta a reducerii portofoliului si a scaderii dobanzilor, veniturile inainte de incasarea pierderilor pe provizioane se vor situa in continuare sub presiunea pietei", a mai spus CFO-ul Commerzbank, Stephan Engels.
Unitatea Mittelstandsbank a Commerzbank, specializata in furnizarea de credite pentru IMM-urile din Germania, a inregistrat o scadere a profiturilor operationale la 216 milioane euro in T2 2013, fata de 386 milioane euro, valoare obtinuta in perioada similara a anului trecut.
Chiar daca profiturile diviziei de retail au fost in crestere, pierderea diviziei NCA (non-core asset) s-a accentuat, pe masura ce Commerzbank a prescris expunerea in zona finantelor publice - incluzand aici si situatia orasului american falimentar Detroit, care a beneficiat de credit financiar din partea institutiei bancare germane.
Majorarea profiturilor diviziei de investitii bancare a prevenit o eventuala migrare a creditorului german spre zona rosie de pierderi.
Pe de alta parte, castigurile din al doilea trimestru fiscal al bancii franceze Societe Generale s-au dublat, pe masura ce au crescut tranzactiile cu titluri de valoare si s-a intensificat activitatea de retail banking pe plan international; la randul lor, BNP Paribas si Unicredit au obtinut rezultate peste estimarile analistilor financiari.