Comisia Europeana accepta reducerea treptata a deficitului bugetar propusa de MFP in procedura de deficit excesiv
procedura deficit excesivdeficit bugetar romaniacorectare deficitreducere deficitflorin citu
Comisia Europeana propune o corectie a deficitului bugetar inregistrat de Romania in acord cu strategia fiscal-bugetara adoptata de Ministerul Finantelor Publice, respectiv incadrarea sub tinta de 3% la finalul anului 2022.
Comisia Europeana a publicat, ieri, trei documente privind declansarea procedurii de deficit excesiv la adresa Romaniei.
Pachetul cuprinde opinia Comisiei privind constatarea deficitului excesiv, propunerea de decizie a Consiliului Uniunii Europene privind existenta unui deficit excesiv si cea de recomandare a Consiliului privind masurile de corectare a deficitului.
"Propunerea Comisiei Europene este in linie cu strategia fiscal-bugetara a Romaniei in care ne angajam sa avem o scadere graduala a deficitului bugetar, de la 3,8% din PIB in 2019 la 3,4 % din PIB in 2021.
In discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene, am subliniat angajamentul ferm al guvernului Romaniei pentru o politica fiscala responsabila si sustenabila, dar si faptul ca reducerea deficitului ar trebui sa se faca intr-o maniera care sa nu puna in pericol cresterea economica", a declarat ministrul interimar al finantelor publice, Florin Citu.
Propunerea de recomandare a Consiliului Uniunii Europene urmeaza sa fie discutata si adoptata in reuniunea Consiliului Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN) din 17 martie 2020.
Conform propunerii, Consiliul UE recomanda Romaniei sa intreprinda masuri pentru iesirea din procedura de deficit excesiv pana in 2022, traiectoria de ajustare fiind de 3,6%, pentru 2020; 3,4%, pentru 2021, si 2,8%, pentru 2022.
Procedura a fost declansata in contextul in care Romania a incheiat anul trecut cu un deficit estimat la 3,8% din PIB, peste nivelul de 3%.
Astfel, tara noastra nu indeplineste unul dintre cele doua criterii definite in Protocolul din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene.
In privinta celui de-al doilea criteriu, nivelul datoriei publice, acesta se situeaza sub limita de 60% din PIB stipulata in Tratat.