Plata cu cardul a devenit o obisnuinta pentru tot mai mullti cetatenti europeni in ultimii ani, plata in numerar ajungand sa fie chiar rara in unele tari vestice. De asemenea, platile cu cardul detin un rol cheie pe piata unica, atat din punct de vedere al tranzactiilor interne, cat si din punct de vedere al platilor transfrontaliere sau prin internet. De asemenea, statisticile ne arata ca in ultimul an, consumatorii si companiile europene realizeaza mai mult de jumatate din platile fara numerar prin carduri.
Margrethe Vestager este comisar european pentru concurenta si a emis deja primele declaratii in legatura cu acest subiect. Vestager a vrut sa sublinieze importanta si rolul pe care il au platile cu cardul pentru cetatenii europeni, spunand ca la ora actuala “consumatorii europeni folosesc carduri pentru plati in fiecare zi, cand cumpara mancare sau haine sau fac cumparaturi online”.
In continuare, Margrethe Vestegar transmite ca cei de la Mastercard sunt considerati vinovati pentru ca au “impiedicat comerciantii sa obtina conditii mai bune oferite de banci in alte state membre ale Uniunii Europene”. De asemenea, comsidarul european pe concurenta mai atrage atentia ca regulile Mastercard “au crescut artificial costurile platilor facute cu cardul”. In aceste conditii, comerciantii s-au vazut pusi in situatia de a majora preturile tuturor produselor. Drept urmare, consumatorii si retailerii din Uniunea Europeana au avut de suferit!
Prin regulamentul sau, Mastercard a obligat bancile sa aplice taxele interbancare ale tarii in care se afla distribuitorul. In aceste conditii, inainte de 9 decembrie 2015, cand Regulamentul privind taxele interbancare a introdus plafoane, taxele interbancare au variat considerabil de la o tara la alta. Insa, comerciantii cu amanuntul din tarile cu taxa de inalta frecventa nu au putut beneficia de comisioanele interbancare mai mici oferite de o banca achizitoare intr-un alt stat membru.
Comisia Europeana a inceput o ancheta in acest sens in luna aprilie a anului 2013, obiectivul principal fiind acela de a se evalua daca regulile privind achizitionarea transfrontaliera a celor de la Mastercard incalca legislatia UE antitrust. In cele din urma, Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca, prin prisma regulilor de achizitie stabilite de cei de la Mastercard, comerciantii cu amanuntul au platit mai mult pentru serviciile bancare pentru a primi plati prin carduri decat daca ar fi fost liberi sa faca cumparaturi pentru servicii la preturi mai scazute.
In cele din urma, acest lucru s-a reflectat in preturile produselor comercializate, consumatorii fiind pusi in situatia de a plati mai mult. De asemenea, specialistii Comisiei Europene sustin ca acest lucru a dus la o concurenta transfrontaliera limitata si la o segmentare artificiala a pietei unice.
Citeste si: ROBOR la trei luni sare la 3,03%. Asociatia care a propus regulile de stabilire a ROBOR explica ce inseamna acest indicator
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212