Coada vs. navigare: Cum a evoluat plata taxelor cu cardul in Romania
platacardvisataxeghgiseuprimarii
Visa Europe deruleaza, pana la finele lunii martie, a cincea editie anuala a campaniei nationale de promovare a utilizarii cardului pentru plata taxelor si impozitelor locale. Aceasta actiune este facuta impreuna cu bancile membre din Romania.
"Visa Europe s-a angajat sa promoveze plata taxelor si impozitelor locale cu cardul si ne bucuram ca putem numara deja cinci ani consecutivi de cand organizam aceasta campanie nationala, care va fi cea mai ampla dintre toate editiile derulate pana in prezent", a declarat Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Croatia, Visa Europe.
Locuitorii din 6 orase din tara isi vor putea putea plati taxele cu cardul in locatiile special deschise in centre comerciale si sucursale bancare, ca urmare a unei stranse colaborari cu bancile membre si autoritatile locale. Astfel, beneficiile platii cu cardul devin din ce in ce mai vizibile pentru toate partile implicate: contribuabilii isi pot plati taxele mai simplu, comod si fara comision, iar autoritatile locale isi pot optimiza resursele.
Cei care au Visa si isi platesc darile cu cardul in perioada 15 ianuarie - 31 martie 2014 vor participa la o promotie in cadrul careia vor putea castiga, prin tragere la sorti, premii totale in valoare de peste 130.000 lei.
Fiecare plata efectuata cu cardul Visa reprezinta o inscriere automata in promotie si o sansa in plus la tragerea la sorti.
Plati cu cardul
Valoarea totala a taxelor si impozitelor platite cu cardul in Romania a crescut, in 2013, cu 36%, la 133 milioane lei, sustinuta de tranzactiile la POS (+38%), potrivit datelor raportate de bancile din Romania membre ale Visa Europe.
In acelasi timp, anul trecut, romanii au folosit mai des cardurile pentru a-si achita taxele si impozitele si au realizat peste 372.000 de plati electronice, in crestere cu 31% comparativ cu 2012.
Valoarea medie a unei taxe locale achitate prin card a crescut usor anul trecut, cu 4%, la 358 lei.
Cea mai moderna primarie
Potrivit procesatorului de operatiuni bancare, institutia care va sustine cel mai activ plata taxelor si impozitelor locale cu cardul va primi titlul onorific de "Cea mai moderna primarie".
Primaria castigatoare va fi desemnata in functie de numarul de plati cu cardul raportat la 1.000 de locuitori, de diversitatea modalitatilor de plata a taxelor cu cardul puse la dispozitia cetatenilor (POS, online si locatii speciale), precum si de masurile implementate pentru promovarea modalitatilor alternative de plata a taxelor si impozitelor cu cardul.
Plata taxelor si impozitelor locale cu cardul direct la POS la sediile administratiilor fiscale era acceptata de 176 de primarii, la sfarsitul anului trecut.
"Am observat in ultimul an ca tot mai multe primarii incep sa se orienteze spre acceptarea platii online pe ghiseul.ro, platforma pusa gratuit la dispozitia lor, si sa renunte la platformele proprii. Astfel, numarul primariilor care accepta plata cu cardul prin ghiseul.ro a crescut cu 70% anul trecut, la 73 de municipalitati, iar alte 30 de primarii se aflau in procedura de inrolare pe platforma la finalul anului 2013", a adaugat Catalin Cretu.
Sub 100 de primarii, in 2013
96 de primarii acceptau plata online a taxelor si impozitelor locale la finalul anului trecut, in conditiile in care internetul permite contribuabililor sa-si achite taxele oricand si de oriunde, evitand astfel eventualele cozi de la ghisee.
Mai mult, taxele si impozitele locale pentru 6 orase pot fi platite cu cardul in locatii special deschise in centre comerciale si sucursale bancare sau la 18 infochioscuri instalate la sediile administratiei locale, in supermarket-uri si mall-uri.
Extinderea retelei de acceptare a platilor de taxe si impozite locale cu cardul a reprezentat un imbold pentru cresterea acestor tranzactii, in conditiile in care contribuabilii sunt tot mai interesati sa isi achite obligatiile fiscale mai simplu, in siguranta si fara costuri suplimentar.