Coada la Noua Casa. FNGCIMM a acordat 5.000 de garantii, cu o valoare de aproximativ 646 milioane de lei
noua casa 2021garantii noua casacredite noua casaimprumuturi noua casa
Cam orice program imobiliar sustinut de stat are succes. Noua Casa nu face exceptie. De la operationalizarea Programului Noua Casa, la sfarsitul lunii martie 2021, au fost acordate circa 5.000 de garantii, cu o valoare de aproximativ 646 milioane de lei, care sustin finantari de circa 1,26 miliarde de lei, a anuntat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.
Astfel, plafonul de garantare alocat programului pentru anul 2021, in valoare de 1,5 miliarde lei, este deja angajat in proportie de 43%, iar solicitarile zilnice de garantare inregistreaza un record cu peste 200 de solicitari pe zi.
Termenul de aprobare a garantiei, in cazul unei documentatii complet si corect intocmite, este de maxim 48 de ore de la transmiterea solicitarii de garantare de catre finantatorii inscrisi in program.
In ceea ce priveste efectele produse de catre aplicarea OUG 37/2020 privind facilitatea de amanare a obligatiilor de plata a dobanzilor aferente creditelor ipotecare, FNGCIMM a acordat garantii de stat pentru 47.610 de beneficiari de credite ipotecare, care au solicitat bancilor amanarea ratelor, pentru maxim 9 luni de zile.
Valoarea totala a acestor garantii este de aproximativ 238 de milioane de lei. Sustinerea FNGCIMM a fost posibila ca urmare a mandatului acordat de statul roman, prin Ministerul Finantelor, in baza OUG 37/2020 si a conventiilor incheiate cu cele mai importante 22 de banci comerciale din Romania. S
Statul roman, prin Ministerul Finan?elor garanteaza in procent de 100% plata dobanzii aferenta creditelor ipotecare contractate de persoanele fizice iar FNGCIMM, s-a obligat, in numele si contul statului, sa plateasca creditorilor valoarea dobanzilor amanate la plata aferente creditelor ipotecare, contractate de la finantatori de persoanele fizice, care au apelat la facilitatea de suspendare a platilor.
In total, plafoanele de garantare ale Programelor Guvernamentale aferente anului 2021 au fost angajate in proportie de 7% pana la 43%, in primele 13 zile de la lansare.
In numai 13 zile lucratoare de la operationalizarea masurilor guvernamentale pentru sustinerea mediului de afaceri si alocarea plafoanelor de garantare pentru 2021, programele guvernamentale derulate de FNGCIMM au fost accesate in ritm rapid, solicitarile de garantare aprobate consumand intre 7% si 43% din plafoanelor de garantare alocate acestui an.
Astfel, din plafonul de 14 miliarde lei alocat programului IMM INVEST ROMANIA aferent anului 2021, circa 7% din plafonul de garantare a fost accesat de peste 10.340 IMM-uri care au solicitat finantari de 12,4 miliarde lei prin platforma dedicata programului - www.imminvest.ro.
Prin simplificarea si fluidizarea fluxurilor operationale, atat in plan intern cat si in relatia cu partenerii bancari, in numai 13 zile, FNGCIMM a analizat 888 garantii IMM Invest, in valoare de 755 milioane de lei, cu o valoare a finantarilor solicitate de 923 milioane lei.
In medie, termenul de acordare a unei garantii pentru un credit aprobat a fost de maxim 48 de ore de la incarcarea documentatiei complete in aplicatia web plafon, care asigura fluxul complet digitalizat al derularii programului intre finantatori si FNGCIMM.