Ultima perioada a adus o majorare semnificativa a depozitelor bancare, cele mai avantajoase ajungand acum pana la 9% pe an. O asemenea veste ar fi fost primita cu foarte multa bucurie in urma cu ceva timp, insa lucrurile nu mai sunt chiar atat de entuziasmante atunci cand ne aducem aminte de nivelul la care a urcat rata inflatiei. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, rata anuala a inflatiei a ajuns in luna iulie a acestui an la 14.96%, in usoara scadere de la 15.1% in luna iunie.
In aceste conditii, este de la sine inteles ca nici macar cele mai avantajoase depozite bancare nu reusesc sa acopere macar rata inflatiei. Totusi, daca nu vrei sa iti indrepti atentia catre alte variante de a iti investi banii economisiti, ar fi bine sa stii care sunt cele mai zgarcite banci din Romania atunci cand vine vorba despre depozitele bancare in lei pentru a le putea evita.
Potrivit datelor analizate de cei de la Wall-Street.ro, cele mai mici dobanzi la depozitele in lei sunt oferite de catre Credit Europe Bank, cu o dobanda de 4.75% si cu un DAE (dobanda reala) de 3.91%. Lucrurile nu stau mai bine nici la UniCredit, care ofera o dobanda de 6% la depozitul pe un an cu un DAE de 4.14%.
In topul celor mai zgarcite banci din Romania intra si ING Bank, care ofera o dobanda de 6.5% si un DAE de 4.7%. Diferenta in comparatie cu situatia inregistrata in toamna anului trecut este uriasa insa, cel mai bun exemplu in acest sens fiind chiar cei de la ING Bank. Daca in luna septembrie a anului trecut oferea la depozitul pe un an o dobanda de 1.2%, acum ofera o dobanda de 6.5%.
Mai mult sau mai putin surprinzator, cele mai mari dobanzi pentru depozitele pe un an nu sunt oferite de cele mai mari banci din Romania din punct de vedere al activelor. Astfel, cele mai bune dobanzi la depozitele pe un an sunt acordate de TBI Bank (9%), care are un DAE de 8.1%. Practic, daca luam in calcul un depozit in valoare de 10.000 de lei, dupa un an vom putea vorbi despre un venit in valoare de 810 lei.
Mai departe, in fruntea clasamentului mai regasim si TechVentures Bank, fosta Banca Comerciala Feroviara, cu o dobanda si cu un DAE de 6.94%. Ultima treapta a podiumului este ocupata de Patria Bank, care ofera o dobanda de 8% si un DAE de 6.58% pentru depozitele pe un an.
Citeste si: Lectie de economie made in China: cum folosesc asiaticii bancile si clientii, ca sa se-si redreseze economia
Ultimele NOUTATI
S-a schimbat mentalitatea romanilor! Generatia Z isi pariaza banii pe monede virtuale
Cand se vor da in 2025 vouchere pentru alimente in valoare de 250 de lei? Ce trebuie sa stie romanii nevoiasi
Un antreprenor roman de succes da de pamant cu economia: daca Romania ar fi o firma, ar fi in incapacitate de plata
Ideea ciudata de afaceri a celui mai bogat om din lume: in ce isi investeste averea
Noua schema la ANAF! Inspectorii primesc bonusuri din amenzile aplicate!