Cine nu este dispus sa detina o actiune zece ani, nu ar trebui sa o detina nici macar zece minute
prabusire bursepierderi warren buffetscadere piete capitaldr. doomcadere bitcoin
Fapt: in data de 5 februarie 2018, indicele Dow Jones Industrial Average a avut cel mai mare declin, ca numar de puncte (1,175; 4,6%), din istoria sa, ajungand la 24,345 de puncte.
In aceeasi zi, deprecierea maxima suferita de cel mai urmarit indice bursier din lume pe parcursul sedintei de tranzactionare a fost de 1,597 puncte, iar VIX, indicele volatilitatii, a avansat cu 115,6%, cel mai mare salt din existenta sa.
Din pacate, ca de fiecare data, presa internationala si, implicit, cea neaosa, a fost prompta in a alarma/inflama opinia publica in legatura cu macelul de pe burse, cu prabusirea pietelor financiare. Cand multe site-uri de stiri mai publicau inca vestea prabusirii, pietele isi revenisera demult...
Totodata, atoatestiutorii de serviciu s-au repezit ca stiuca la momeala sa spuna ce sume colosale au... pierdut miliardarii lumii, cand, de fapt, aceste asa-zise pierderi sunt, deprecieri. Pentru a deveni pierdere, ele trebuie marcate!
Adica respectivul miliardar, ca este Buffett, Zuckerberg, Bezos sau Gates trebuie sa vanda in pierdere, facand, desigur, o prostie, tocmai pentru ca respectivii au afaceri stabile, solide, profitabile.
"Formula" se aplica si in cazul asa-ziselor castiguri, consemnate cand pretul actiunilor creste. La fel, daca respectivii nu marcheaza castigul, vanzand din detineri, castigul acela ramane unul potential. Ei nu au castigat, practic, nimic, ci valoarea afacerilor, valoarea actiunilor lor s-a apreciat.
Unde sunt pierderile cand Berkshire Hathaway, conglomeratul de companii solide al lui Buffett, cand Amazon, Facebook, Microsoft, Apple, Google vor face, in continuare zeci de miliarde de dolari profit pe an?
In ce priveste actualele scaderi de pe burse, ele s-au produs dupa aprecieri uriase. Acum un an, DJIA abia trecuse de 20.000 de puncte, prag pe care multi credeau ca nu-l vor vedea vreodata.
Pe 25 ianuarie 2017, DJIA trecea, intraday, de 20.000 de puncte, la 20,082.00. Ulterior, din februarie 2017, pana pe 1 martie 2017, indicele trecuse de 21,000 de puncte. Pe 2 august 2017, s-a dus si dincolo de bariera de 22,000 de puncte; pe 17 octombrie 2017, a spulberat si 23,000 de puncte, iar, in ultima zi din noiembrie 2017, era calcat cu mult (24,327.82 intraday) si pragul de 24,000 de puncte.
Si anul 2018 a inceput in forta. Primele sedinte au consemnat noi varfuri istorice: 25,105.96, pe 4 ianuarie. Peste 12 zile, pe 16 ianuarie, DJIA trecea si de 26,000 de puncte, mai exact, intraday, 26,086.12, pentru a culmina, pe 26 ianuarie, la 26,616.71 de puncte, intraday.
Asadar, dupa cresteri rapide pana la niveluri ametitoare, indicii americani (mai) au de unde sa scada (asa cum au si facut-o, din nou, ieri) influentate de diversi factori, dar, culmea, au facut-o tocmai cand, cu exceptia datoriilor suverane, asa-zisele fundamente sunt bune.
Inclusiv in Romania, este de asteptat ca multe companii sa anunte (unele au facut-o deja) profituri mai mari in 2017 fata de 2016, din care vor avea de unde sa plateasca dividende la fel de consistente. De asemenea, si in acest an, Guvernul a decis sa le ceara companiilor la care statul este actionar majoritar sa distribuie 90% din profituri sub forma de dividende.
Si tu vinzi? Poate doar daca ai de marcat profit consistent. Numai ca, dupa aia, asa cum s-a intamplat, pietele de capital, inclusiv cea de la Bucuresti au revenit pe verde, asta si pentru ca aceia care au marcat, anterior, profitul au rascumparat actiunile vandute.
De castigat au avut si cei care au cumparat pe scaderile importante si au vandut la o zi doua, "scotand" intr-o zi cam cat dobanda la un depozit bancar pe... 2-3 ani…
Dar, daca exista atata panica in cazul actiunilor, care, desi dematerializate, reprezentinta parti, bucati dintr-o companie care produce ceva sau care investeste in ceva si care plateste dividende, devine tot mai previzibil ce se va intampla, in cele din urma, cu bitcoin si cu alte aberatii virtuale, in spatele carora nu se afla absolut nici o valoare intrinseca, ci numai speculatii si o nestavilita pofta de inavutire rapida…
Dintre toti cei care au devenit casandre, nostradamusi peste noapte, razbate vocea unuia dintre analistii veritabili, ale carui previziuni chiar s-au adeverit, cand altii nici nu mirosisera criza, aducandu-i porecla Dr. Doom. Este vorba despre Nouriel Roubini, care anticipa, recent, ca pretul bitcoin va ajunge la... zero.
Pana cand se va intampla asta, raman actuale doua dintre sfaturile lui Warren Buffett, care spun ca trebuie sa cumperi acele actiuni pe care sa-ti doresti sa le ai chiar daca bursa s-ar inchide maine si s-ar redeschide peste cinci ani sau zece ani si cine nu este dispus sa detina o actiune zece ani, nu ar trebui sa o detina nici macar zece minute...