Cinci solutii simple pentru a face economii in fiecare luna, fara sa renunti la nimic important
beneficii economisirebani albicum sa economisesti
A economisi inseamna a avea. Aproape toti asa-zisii analisti financiari si economici iti vor spune ca inflatia iti roade economiile si ca repetatele cresteri de preturi iti vor reduce valoarea banilor pusi deoparte. Si, la prima vedere, asta este. Exista, insa, un asterisc sau doua.
Primul ar fi ca inflatia sa nu fie galopanta, cum s-a intamplat, in
Germania, in 1923, cand, de la inceputul anului, pana in noiembrie, pretul unei paini crescuse de la 250 de marci, la 200 de trilioane de marci. La apogeul crizei de atunci, in Germania, inflatia se exprima in zeci de mii de procente pe luna.
Un alt exemplu este cel din Romania de dupa 1990: in primii trei ani de la Revolutie, inflatia era de trei cifre, in urmatorii trei, de doua cifre, ajungand, ulterior, la o singura cifra, astfel incat, astazi, ni se pare firesc sa ne sperie un procent de 5 sau peste.
Al doilea asterisc este ca, pentru a calcula inflatia, Institutul National de Statisca si organismele similare din alte state iau in considerare un asa-zis cos: produse alimentare, produse nealimentare si servicii.
Daca ai un consum redus de energie electrica, produs care este, in ultima vreme, mai mereu in topul scumpirilor, cu peste 24%, atunci banii tai pusi deoparte nu se davalorizeaza atat de tare.
Si mai bine, daca strangi bani pentru a cumpara un calculator mai bun sau un telefon mai bun si mai astepti si reducerile sau ofertele la acestea, nu ai nicio treaba cu inflatia.
Nu mai vorbim ca, din banii economisiti, poti face investitii, de pilda, in actiuni, pentru a creste valoarea banilor sau macar pentru a-i proteja de inflatie. La fel de bine, banii economisiti te pot ajuta daca ramai fara loc de munca sau te imbolnavesti grav si subit.
Asadar, de cele mai multe ori, este mai bine sa ai bani albi pentru zile negre, decat sa nu ai. Insa, la fel de adevarat este ca, intr-o lume cu tentatii tot mai mari, economisirea este dificila, mai ales daca ai un salariu mizer, dar, chiar si asa poti reusi sa pui bani deoparte.
Se spune ca metoda cea mai buna de a face bani este sa incetezi sa-i mai pierzi!
Deci, iata cinci solutii:
1. Inainte de a cheltui, economiseste!
In ziua de salariu, in loc sa te duci la o bere cu baietii, contribuie la fondul tau propriu si personal de rezerva si, abia dupa aceea, cheltuieste banii ramasi.
2. Intocmeste un buget zilnic!
A avea un buget zilnic presupune multa disciplina, dar daca reusesti sa nu cheltuiesti decat cat ai stabilit sau chiar mai putin, la finele lunii, vei ramane cu un important surplus de bani.
3. Fa o lista de cumparaturi si nu te abate de la ea!
Cand mergi la cumparaturi, nu pleca fara sa fi pus pe hartie ce anume vrei sa cumperi. Astfel, vei cumpera strict lucrurile de care ai nevoie in acel moment.
4. Mananca acasa!
Aproape toata lumea este suparata ca bancile au dobanzi mari la credite. Insa, chiar si cu niste costuri ascunse, acestea sunt infime, in comparatie cu adaosurile comerciale de cateva sute la suta (!) practicate de baruri si restaurante. Si aceste adaosuri sunt afisate, dar, la fel ca in cazul contractelor de credit, oamenii nu le citesc.
Prin urmare, ca este din conserva sau plic sau ca mancarea este gatita in propria bucatarie, mancatul acasa este mult mai ieftin.
5. Vaneaza ofertele!
Tehnologia sa traiasca! Unii o folosesc pentru jocuri online sau pentru a vedea filmulete amuzante, insa tot ea ne permite sa urmarim si jocul preturilor practicate de magazine. Fiecare dintre acestea, are website-ul lui si preturile lui, pe care le poti compara sau, si mai bine, poti recurge la o aplicatie de comparare a preturilor.