Cinci plasamente financiare care te pot apara de inflatie
investitii actiuniplasamente baniinvestitii asigurari
Bancnotele au aparut ca un mod mult mai usor de a face tranzactii si plati. In loc sa tina cateva monede de aur in buzunar sau in punga, oamenii depozitau monedele respective la o banca. Aceasta certifica depunerea emitand o nota de banca, o bancnota. In SUA, de exemplu, standardul aur a fost mentinut pana cand americanii nu au mai putut face fata cheltuielilor presupuse de razboiul din Vietnam.
Pana atunci, cantitatea de dolari tipariti, nu putea depasi cantitatea de
aur de care dispuneau SUA, astfel incat fiecare detinator al unei sume in dolari putea revendica oricand cantitatea in aur a sumei respective.
De aici, si valoarea ridicata a monedei americane. Nu ca, in prezent, ea nu ar fi valoroasa, dar, in conditiile tiparirii fara nicio acoperire a unor cantitati imense de dolari, mai ales pentru a contracara efectele pandemiei, valoarea ridicata este data de speculatii.
In prezent, dolarii si banii, in general, nu mai sunt legati de o valoare reper, cum era metalul pretios si, de aceea sunt, efectiv erodati de inflatie.
Cum ne putem proteja banii economisiti cu greu de acest dusman? Investindu-i, nu tinandu-i la ciorap sau in depozite bancare.
Potrivit
gadeste-pozitiv.ro, iata cateva plasamente pentru a obtine randamente mai mari decat cele din depozitele bancare:
1. Asigurari de viata si pensii private
Asigurarile reprezinta o forma de economisire pe termen lung si de acoperire a unor riscuri. Vei avea, astfel, bani cand vei avea cu adevarat nevoie. Daca ai o problema grava de sanatate, nevoia de bani va fi acoperita de asigurarea de viata fara a pierde insa banii platiti si nici capitalizarea. De asemenea, poti benefia de o suma de bani mult mai mare decat ai cotizat efectiv. In cazul fericit in care nu vei avea nevoie de asigurare pentru evenimente neplacute, la scadenta, vei incasa banii investiti plus un randamnet, de cele mai multe ori, peste cel oferit de dobanzile depozitelor bancare.
2. Imobiliare
Cine are o suma mai mare de bani poate cumpara un teren, un apartament, o casa sau chiar un spatiu comercial. Terenul poate fi dat in arenda, iar apartamentul, casa sau spatiul comercial pot fi inchiriate. Prin urmare castigul poate veni din doua parti: din chirii si din aprecierea valorii imobilului.
3. Instrumente bancare
Pentru ca dobanda la depozite este mai mica decat inflatia, poti opta pentru alte produse bancare, cum ar fi fondurile mutuale sau obligatiunile. In acest caz, trebuie sa fii atent la comisioanele si costurile de administrare ale bancii.
Cumpararea de obligatiuni este o metoda de investitie sigura cu randamente putin peste cele bancare. Investitiile in fonduri mutuale prezinta un risc, insa castigurile pot si de 3-4 ori mai mari.
4. Investitii in actiuni
Sunt unele dintre cele mai cunoscute investitii mobiliare. Spre deosebire de cele imobiliare, valorile mobiliare sunt in forma dematerializata si au o lichiditate ridicata, adica se pot cumpara si vinde extrem de usor pe bursa, fara acte si certificate si deplasare la notar.
Cine vrea sa cumpere actiuni emise de o companie o poate face apeland la serviciile unei societati de intermedieri financiare. Investitia poate fi facuta si administrata chiar de catre investitor sau recurgand la serviciile unui broker. Prima cerinta este sa nu investesti banii pe care nu-ti permiti sa-i pierzi.
Investitiile in actiuni au un risc ridicat, dar si castigurile sunt pe masura, mult peste depozitele bancare sau celelalte instrumente. In afara de asta, trebuie sa ai in vedere sa investesti in companii care platesc dividende cu randamente ridicate.
5. Propria afacere
Inceperea unei afaceri este o metoda de dobandire a independentei financiare, deci, de a-ti plati ce salariu crezi ca ti se cuvine. Insa, pentru asta, trebuie sa muncesti mult, mai ales la inceput, si ai nevoie sa activezi intr-un domeniu banos. De aceea si apar multe firme in domeniul serviciilor si al comertului, in special care importa bunuri pentru care exista cerere mare.
In orice ai decide sa investesti, nu uita ca economiile tale au presupus multa munca si ca te-ai privat de multe dintre tentatiile societatii de consum. De aceea analizeaza foarte bine totul si nu lua in seama promisiunile de castiguri ridicate peste noapte.
Foto: pexels.com