Cinci masuri de protectie impotriva inflatiei
scumpiri romaniascumpire energieprotectie inflatieinvestitii actiuni
Banii sunt o conventie, poate cea mai raspandita din lume, o fictiune cu functiune, si, prin urmare, valoarea lor, puterea lor de a cumpara ceva fluctueaza in functie de preturile marfurilor si serviciilor care si ele se schimba in sens ascendent sau descendent influentate de cerere si oferta, de cantitate, de costurile materiilor prime si al muncii.
Cand preturile cresc, este nevoie de o cantitate mai mare de bani pentru a cumpara
bunuri si servicii. Asadar inflatia, adica scumpirea marfurilor alimentare si nealimentare si a serviciilor, erodeaza valoarea banilor.
Ce cumperi astazi cu 100 de lei, peste o luna, cumperi cu 105 sau cu mult mai mult, in cazul hiperinflatiei, al inflatiei galopante.
In toata lumea si, implicit, la noi, exista ingrijorari tot mai mari legate de inflatie, intrucat SUA si Banca Centrala Europeana au tiparit cantitati imense de bani pentru a compensa efectele nefaste ale pandemiei.
Iata cateva metode prin care putem sa ne protejam de inflatie:
1. Investitii in actiuni ale unor companii din domenii solide
Oricat de bune sau de rele ar fi vremurile, oamenii vor avea intotdeauna nevoie de medicamente si de energie electrica. Prin urmare, companiile care activeaza in aceste domenii sunt aparate chiar de obiectul lor de activitate. In acelasi timp, companiile care transporta energie electrica, gaze sau combustibili prin conducte sunt monopoluri de stat, deci, cine nu ar vrea sa investeasca intr-o firma care nu are concurenta?
2. Investitii in imobiliare, arta, aur sau valute
Pe langa investitiile mobiliare, cele imobiliare constituie o tinta buna pentru plasarea banilor astfel incat acestia sa-si pastreze sau sa-si creasca valoarea. Insa, acest tip de investitie presupune ca dispuneti de sume mari sau foarte mari. La fel si cand vine vorba despre obiecte de arta sau despre aur. In schimb, cumpararea de monede emise de state cu situatii economice si politice mai stabile si care nu au tiparit cantitati chiar atat de mari de bancnote este mai accesibila. Un exemplu este francul elvetian al carui curs de aia si creste in vremuri de restriste, pentru ca este considerat activ de refugiu.
3. Economii la utilitati
Daca este preconizata scumpirea energiei electrice, este o buna ocazie sa eliminati toate sursele de risipa si sa va dotati casa cu echipamente electrocasnice cu un consum scazut, precum si cu becuri LED.
4. Stocuri de produse greu perisabile
Pentru a va proteja puterea de cumparare, puteti cumpara mai multe produse neperisabile sau greu perisabile pe care stiti ca, in cele din urma, le veti folosi. De exemplu, puteti face stocuri de sapun, hartie igienica, detergent, deodorante, tigarete, ceai, cafea.
Citeste si:
Facturile la curent continua sa creasca. Ce poti face pentru a evita scumpirile
5. Renuntati la unele produse
In acelasi timp, daca vedeti ca, de exemplu, pretul cartofilor creste cu 5-10% sau chiar mai mult, puteti alege variante sanatoase de consumat ca garnitura, cum ar fi legumele proaspete sau congelate. La fel, daca pretul tigaretelor creste, este o ocazie mai buna sa fumati mai putin sau chiar sa renuntati la acest obicei.