Cifrele patriote
consiliu administratie bnrdarius valcovandreas treichlaniversare ersteistorie erste
Fostul papusar al masurilor menite sa taxeze - chipurile - lacomia bancilor, spunea, pe vremea cand mai detinea functia de consilier de prim-ministru, ca-si doreste ca viitorul Consiliu de administratie al Bancii Nationale a Romaniei sa fie format din... patrioti.
"Unii se cred destepti si pe viata intr-un anumit loc. Imi doresc o echipa noua de patrioti la BNR", spunea domnul Darius Valcov.
Din fericire, pana sa se numeasca "echipa noua de patrioti", el nu a mai fost in pozitia de a dicta ceva legat de masuri financiare sau de ungerea conducerii BNR, asa ca aceasta, in frunte cu acelasi guvernator Mugur Isarescu si cu unele "noutati" are, deja, o saptamana de mandat.
Sunt patrioti membri Consiliului de administratie al BNR? Trebuie sa fie? Poate ca gradul de patriotism il da insasi menirea legala a BNR, de a asigura stabilitatea preturilor.
Cand ai asta drept menire, esti patriot, nu in sensul clamarii desantate a iubirii de tara. In primul rand, un bancher, un finantist trebuie sa iubeasca cifrele si interpretarea corecta a acestora.
Recent, Financial Times si Erste au organizat, la Praga, o conferinta dedicata celor 30 de ani de crestere dupa caderea comunismului.
La eveniment, Andreas Treichl, CEO Erste Group Bank, a spus, potrivit zf.ro, ca tarile din Europa Centrala si de Est au sansa sa fie mai pragmatice, sa aiba o voce mai puternica, sa aiba o crestere economica mai mare si sa dezvolte un spirit antreprenorial mai puternic fata de vestul Europei, care sufera de socialism de prea mult timp, dar, pentru acest lucru, trebuie sa existe elite politice, o societate civila implicata si o clasa de business puternica.
"Trebuie sa inceteze aceasta problema a Bruxelles-ului, care spune ca nu se poate avea incredere in tarile din Europa Centrala si de Est. Ma enerveaza teribil acest lucru", a spus Treichl, citat de zf.ro
In acelasi timp, el este de parere ca aceste tari trebuie sa se bazeze mai mult pe fortele lor, sa nu mai fie dependende de americani sau de nemti, mai ales din punct de vedere al investitiilor.
Bancherul s-a intrebat cum vor fi urmatorii 30 de ani, intr-o lume in care globalizarea nu mai este bine venita, imigratia nu mai este vazuta cu ochi buni, nationalismul este in crestere, multinationalele si investitiile straine sunt tapi ispasitori pentru ce este rau intr-o tara, iar razboiul China-SUA a devenit o problema globala.
Seful Erste, care se va retrage, la sfarsitul anului, din fruntea grupului pe care il conduce de 22 de ani, crede ca viitorul nu va mai fi al natiunilor, ci al oraselor, pentru noile generatii, nemaicontand tara de unde sunt, ci orasul in care locuiesc si muncesc.
Treichl a adaugat, potrivit zf.ro, ca problema nationalismului este o prostie careia trebuie sa-i spunem stop ("stop the nationalism bullshit").
De ce are el o atare parere? Poate pentru ca a facut din Erste cel mai imporant grup bancar din Europa Centrala si de Est. Poate pentru ca este in fruntea unei banci care, luna asta, a implinit 200 de ani, fiind prima banca de economii (Erste Oesterreichische Spar-Casse) din aceeasi Europa Centrala si de Est, un grup care are ajuns la 47.700 de angajati cu 16,2 milioane de clienti in Austria, Cehia, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia, si care, la sfarsitul anului 2018, detinea active 236,8 miliarde de euro si inregistra un profit net de 1,79 miliarde de euro.
Performante la care a ajuns poate pentru ca, in carta in baza careia a fost fondata banca de economii, scria ca aceasta isi propune sa le asigure cetatenilor - de la muncitorii din fabrici si mestesugari, pana la servitori, fermieri si zilieri - posibilitatea de a pune deoparte, cand si cand, o cat de mica suma pe care, ulterior, sa o foloseasca pentru servicii medicale, zestre, pentru batranete sau… "pentru orice alt scop demn de toata lauda".
Si mai scria ca "nici varsta, nici diferentele de gen, nici statutul social sau de nationalitate nu trebuie sa aduca excluderi de la beneficiile oferite tuturor deponentilor; scopul bancii de economii este sa combata saracia, sa creeze si sa asigure prosperitatea pentru cat mai multi oameni".
Daca, pe vremea aceea, cineva gandea atat de liber, de ce sa nu facem acelasi lucru cu atat mai mult astazi?
Foto: pexels.com