Cifre negre de Black Friday
black friday 2019deficit bugetardeficit cont curentdatorie externa romania
In urma cu ceva vreme, numai revelionul ii determina pe majoritatea oamenilor sa treaca de miezul noptii fara sa puna geana pe geana. Acum, facem noapte alba sau macar o incepem in aceasta culoare, cu ochii pe reducerile pe care le vor face magazinele cu ocazia Black Friday.
Primul fapt care ne-ar putea strica cheful de cumparaturi este ca, taman in ajunul festinului consumerist, leul romanesc a atins cel mai mic nivel in raport cu euro: 4,7669 lei pentru una unitate moneda unica europeana.
Cu toate acestea, de Black Friday 2019, asteptarile sunt uriase. Nu exista magazine, firme de cercetare a pietei si organizatii de plata care sa nu anticipeze incasari enorme.
Cine stie, cu cata TVA va fi incasata de Black Friday si cu ocazia sarbatorilor de luna viitoare, poate tara noastra va tine deficitul bugetar sub alea trei procente.
Pana atunci, cele mai recente date publicate de Institutul National de Statistica arata ca, intre lunile ianuarie-septembrie 2019, deficitul balantei comerciale a Romaniei a fost de 12,045 miliarde de euro, mai mare cu 2,089 miliarde fata de aceeasi perioada de timp din 2018.
Desi, in primele noua luni din 2019, exporturile Romaniei au crescut cu 2%, la 51,846 miliarde de euro, importurile tarii noastre s-au majorat cu 5,1%, la 63,891 miliarde de euro.
Numai in septembrie 2019 - cand firmele continuau sa-si umple depozitele in perspectiva Black Friday - am importat marfuri de 7,288 miliarde de euro, cu 7% mai mult in comparatie cu septembrie 2018.
Asadar, zecile, sutele sau miile de lei reduceri, pe care le... castigam, in principal, la lucruri de care nu avem neaparat nevoie, le-am platit si le vom mai plati toti, cu varf si indesat, ca urmare a devalorizarii leului si cresterii deficitului.
Inainte de Black Friday, rezultatele GfK TEMAX pentru Romania arata ca piata locala de bunuri de folosinta indelungata a atins valoarea de 2,27 miliarde de euro, in primele noua luni din 2019, in crestere cu 2,6% fata de aceeasi perioada de timp din 2018.
In afara de asta, cea mai recenta "fotografie" facuta de Banca Nationala a Romaniei balantei de plati si datoriei externe nu spune o mie de cuvinte, ci peste 8 miliarde de cuvinte, tot atatia euro deficit, respectiv o datorie externa totala mai mare cu 8,398 miliarde de euro, la un total de 108,239 miliarde de euro.
Un mizilic fata de niste cifre si mai infricosatoare, anuntate chiar de proaspata sefa a FMI, Kristalina Georgieva, potrivit careia, datoria globala a atins nivelul record de... 188.000 de miliarde de dolari, adica nu mai putin de 230% din PIB mondial.
Chiar daca grosul datoriei globale reprezinta imprumuturi ale sectorului privat, faptul nu este de natura sa linisteasca, poate dimpotriva.
Colac peste Black Friday, filiala Federal Reserve din New York a publicat joi un raport care releva ca tot mai multe gospodarii din SUA s-au indatorat, iar, odata cu indatorarea, s-a majorat si procentul celor care au intarzieri la plata sumelor luate cu imprumut.
Americanii, nasii fenomenului Black Friday, au luat mai multi bani cu imprumut pentru cumpararea de automobile si pentru studii si au tras mai multi dolari de pe cardurile de credit.
Dar nimic nu se compara cu trufandaua imobiliara. Apetitul americanilor pentru a-si cumpara case sau pentru a-si refinanta imprumuturile ipotecare au facut ca datoriile reprezentand creditele ipotecare sa se majoreze, in numai 9 luni din acest an, cu 31 de miliarde de dolari, la 9.440 de miliarde de dolari.
Unele peste altele, credite peste credite, nivelul datoriilor pe care le au gospodariile americane a crescut cu 92 de miliarde de dolari, de la inceputul anului in curs, pana in septembrie, pentru al 21-lea trimestru consecutiv, ajungand la... 13.950 de miliarde de dolari, cu 1.300 de miliarde peste precedentul record inregistrat in 2008, anul acela in care tocmai caderea pietei imobiliare si a Lehman Brothers a generat criza pe care se pare ca foarte multe lume a uitat-o, desi au trecut doar 11 ani...
Foto: pexels.com