Cererile de suspendare a platii ratelor bancare pot fi depuse numai pana la incetarea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei
amanare plata ratebeneficiari amanare rateoug amanare ratecredite romani
Guvernul a aprobat, ieri, o Ordonanta de urgenta privind facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori. Urmeaza ca normele de aplicare sa fie aprobate prin hotarare de guvern si publicate in 15 zile de la aprobarea acestei ordonante.
Debitorii care pot sa beneficieze de aceasta ordonanta sunt persoane fizice sau juridice.
"Aici, includem pe toata lumea, care au calitate de imprumutat in contractele de credit. Exceptii, bineinteles, sunt institutiile de credit definite de OUG a Guvernului 99/2006. Deci, toti cei care sunt persoane fizice, persoane juridice, care au calitate de imprumutat in contractele de credit”, a declarat ministrul Finantelor, Florin Citu, dupa sedinta de guvern de aseara.
Intrebat care este perioada de timp in care ratele pot fi suspendate, ministrul a explicat ca, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se suspenda, la cererea debitorului, cu pana la noua luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.
"Deci, ordonanta spune cu pana la noua luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Aici, am introdus inca o clarificare: debitorul poate opta, prin solicitarea transmisa creditorului, sa suspende obligatia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand ratele de capital, dobanzi si comisioane, pe o perioada cuprinsa intre una si noua luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.
De ce am facut acest lucru? Pentru ca s-ar putea sa fie persoane sau companii care doresc doar sa suspende pe o perioada de o luna, doua sau trei luni.
Le-am oferit aceasta flexibilitate. In ceea ce a circulat pana acum in spatiul public, se suspenda pe o perioada de noua luni si foarte multe persoane poate ca nu ar fi vrut acest lucru", a precizat ministrul.
In ceea ce priveste categoriile de persoane fizice sau juridice, care pot accesa aceasta facilitate, Florin Citu a explicat ca, "avand in vedere ca decizia Asociatiei Bancilor Europene si decizia BCE a venit in urma pandemiei de COVID-19, iar decizia Bancii Nationale a Romaniei se refera explicit la pandemie, Ministerul Finantelor a trebuit sa includa un articol care spune ca masura prevazuta la aliniatul 1, deci, suspendarea platii, se acorda doar debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19".
"Aici, iarasi, vom discuta in norme, ceea ce inseamna acest lucru, direct, este foarte clar, indirect, vom spune acolo, dar vedeti ca este o plaja larga de persoane fizice care pot sa acceseze aceasta facilitate, pentru ca, astazi, in Romania, cam toti am fost afectati de aceasta pandemie, direct sau indirect", a spus ministrul.
Potrivit acestuia, cererile de suspendare a platii ratelor pot fi depuse cel mai tarziu, pana la incetarea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei.
"Deci, vorbim despre urmatoarele doua saptamani, trei saptamani, trebuie sa se faca solicitarea catre institutiile financiar-bancare.
Solicitatea se poate face atat prin sistem electronic, letric sau prin telefon. Bineinteles ca nu este nevoie de semnat acte aditionale, pentru ca se face la cererea clientului. Nu va fi nevoie de semnarea de acte aditionale pentru suspendarea platii ratelor pe aceasta perioada.
Stiu ca, iarasi, era o intrebare in spatiul public, ce se intampla cu dobanzile in momentul in care a trecut perioada de suspendare si daca trebuie sa platesti imediat rata marita cu suma dobanzilor.
Nu se intampla acest lucru. Articolul 4 a stipulat ca dobanda datorata de debitori corespunzatoare sumelor scadente acolo unde plata este suspendata se capitalizeaza la soldul creditului existent. Deci, se vor adauga creditului, dar se reesaloneaza pe toata durata creditului, deci, efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plati aceasta suma.
Exceptia creditelor ipotecare pentru care se plateste esalonat pana la maxim cinci ani. De ce aceasta exceptie? Aici, pentru ca statul roman a intervenit sa-i ajute pe cei cu credite ipotecare.
Si, in articolul 5, spunem foarte clar: statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, garanteaza in procent de suta la suta plata dobanzii capitalizate aferente creditelor ipotecare.
Deci, in cazul creditelor ipotecare, statul roman garanteaza plata dobanzii capitalizate suta la suta, dar trebuie aceasta dobanda sa fie platita pe o perioada de cinci ani de la momentul suspendarii.
Asa cum am spus, aplicarea ordonantei se va face dupa momentul in care vor fi elaborate si publicate normele de implementare, inclusiv modalitatile si conditiile de acordare si recuperare a garantiilor de stat in maxim 15 zile de la intrarea in vigoare a acestei ordonante de urgenta.
Eu cred ca, oricum, saptamana viitoare, o sa fim gata si cu aceste norme. Am lucrat foarte mult la ele deja impreuna cu sistemul bancar si cu Banca Nationala si sper sa fie operabile saptamana viitoare", a explicat Citu.
Ministrul a mai spus ca prevederile OUG nu tin seama de nivelul de venit sau de gradul de indatorare al debitorilor, "ci se se aplica persoanelor afectate direct sau indirect, ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect".
Florin Citu a adaugat ca statul a vrut sa-i ajute pe cetateni cu aceasta OUG.
"Poate ca, dupa aceasta perioada, nu toti pot sa-si revina imediat si, atunci, pentru a nu avea probleme cu plata ratelor, statul va plati aceasta dobanda in locul cetatenilor si dupa aceea statul va recupera de la cetateni pe o durata mai lunga aceasta dobanda. Deci, ne asiguram ca cetatenii nu vor avea probleme in perioada urmatoare cu plata ratelor", a declarat ministrul.