Celor cu rate la banci li se spune ca scade ROBOR, dar ei nu simt nimic: dobanzile raman piperate si insuportabil de mari
rate la bancirobordebitoriircc
In ultima perioada, indicele ROBOR in functie de care se calculeaza dobanzile pentru cele mai multe dintre creditele in lei, se afla pe o tendinta de ieftinire. Inclusiv marti si miercuri, dupa Craciun, indicele a consemnat diminuari, insa cifrele nu se reflecta sub nicio forma in buzunarul romanilor datori la banci.
Presiunile se mentin la cote uriase pe umerii debitorilor. In pofida ieftinirii ROBOR, acesta este mult mai scump decat era la inceput de 2022. Miercuri, 28 decembrie, ROBOR la trei luni - in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila - era calculat de BNR la 7,60% pe an, fata de 7,61% pe an, cat era marti. Ei bine, la inceputul anului, indicele era doar 3,02% pe an!
Tot miercuri, ROBOR la sase luni inregistreaza o stagnare la 7,84% pe an. Amintim ca ROBOR la sase luni este utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila.
In cele din urma, ne mai transmite BNR, ROBOR la 12 luni a ramas si el constant, la valoarea de 8,10% pe an.
Cand se vor ieftini, de fapt, ratele la banci?
Nu putem spera sa resimtim cu adevarat o
ieftinire a ratelor, daca avem inflatie mare. Doar cand vom reusi sa controlam inflatia, sa oprim avalansa de scumpiri, atunci si debitorii vor plati rate mai mici la banci.
Problema este ca, pana vom ajunge sa controlam inflatia, trebuie sa scumpim dobanzile. Practic, bancile comerciale vor continua sa fie agresive pe piata monetara, pana cand inflatia va face pasi in spate. Pana atunci, romanii nu doar ca nu pot spera ca ratele se vor ieftini, dar vor veni noi scumpiri!
Se pare ca dobanzile vor scadea, deci se vor ieftini si ratele, cam in momentul in care inflatia va ajunge la 8%, ne spune Mugur Isarescu. Problema este ca prognozele inflationista inca arata o inflatie de peste 10% chiar si in 2023. De-abia la finele anului viitor sau chiar in prima parte a anului 2024 inflatia e asteptata sa scada sub 10%, deci, daca prognozele inflationiste se adeveresc, cel putin un an de zile vom mai fi nevoiti sa suportam actualele costuri ale dobanzilor.
"Nemultumirile se pastreaza pentru ca s-a creat iluzia, si acesta este motivul interventiei mele, ca dobanzile vor veni in jos. Nu au cum sa vina in jos pana cand inflatia nu vine in jos. Dobanzile fata de rata inflatiei sunt scazute. Deci ele vor ramane la nivelurile actuale, cel putin pana cand inflatia se va apropia de 8%", a spus guvernatorul BNR.
Foto: pixabay.com