Cel mai mare si mai curat producator de energie electrica din Romania valoreaza peste 10 miliarde de dolari
listare hidroelectrica 2022valoare hidroelectricadetineri fp hidroelectrica
De fiecare data cand a trebuit sa listeze la bursa una dintre companiile sale, statul roman a taraganat procesul cat a putut de mult. Dar parca nicio listare nu a fost anuntata si amanata de atatea ori precum cea a Hidroelectrica, compania cea mai valoroasa la care statul este actionar majoritar.
Acesta nu intelege ca, prin
listare, ar obtine o suma extrem de mare de bani si va sti in orice moment care este valoarea exacta a companiei.
In lipsa listarii la Bursa de Valori Bucuresti si poate la cea din Londra, o estimare a valorii celui mai mare producator de energie electrica din Romania a fost facuta, la ZF Power Summit 2022, de catre Johan Meyer, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, care detine 20% din Hidroelectrica.
Meyer estimeaza ca Hidroelectrica valoreaza peste 10 miliarde de dolari, iar, daca s-ar lista, compania ar valora cu 10-15% mai mult.
El considera drept realista listarea companiei in ultimul trimestru din acest an.
"Suntem incurajati de discutiile pe care le avem cu Ministerul Energiei. Orice listare va tine de o aprobare formala din partea actionarilor, pe care asteptam sa o obtinem.
Valoarea Hidroelectrica este de peste 10 miliarde de dolari. Credem ca valoarea de piata a Hidroelectrica ar fi mult mai mare daca ar fi listata. O analiza Verbund arata ca valoarea ar fi mai mare cu 10-15%.
Daca am lista 15% din companie am ajuta atingerea unor obiective din PNRR. Procesul este inca la inceput, vom discuta cu mai multi investitori.
Mesajul listarii Hidroelectrica este ca Romania este deschisa investitiilor, dezvoltarii. Este un activ unic. Lumea trece pe surse de energie regenerabila", a spus Meyer.
FP vrea sa-si listeze actiunile pe care le detine la Hidroelectrica
La randul sau, Daniel Naftali, manager de portofoliu adjunct al Fondului Proprietatea, declara recent ca este foarte important ca listarea Hidroelectrica sa fie realizata nu numai la BVB, ci si pe o bursa externa, asa cum s-a intamplat cu Romgaz si Electrica.
"Credem ca listarea Hidroelectrica va accelera tranzitia pietei de capital din Romania catre o piata emergenta, care are darul de a atrage investitori pe piata de capital din Romania intr-o companie romaneasca", a declarat Naftali, la videoconferinta "Forumul investitorilor".
El a adaugat ca exista discutii constructive cu reprezentantii actionarului majoritar de a fi realizata o listare cu actiunile pe care Fondul Proprietatea le detine la Hidroelectrica.
Oferta ar putea fi chiar de 15% din capitalul social al Hidroelectrica, compania devenind, ulterior, companie listata, caz in care statul roman si-ar indeplini obligatiile fata de Comisia Europeana, de a avea o companie listata.
Pentru ca acest proces sa aiba loc este nevoie de aprobarea adunarii generale a actionarilor.
Prin PNRR, statul roman s-a angajat sa listeze cel putin 15% din Hidroelectrica pe piata de capital pana la 30 iulie 2023.