Cea mai mare banca daneza, implicata intr-un scandal de spalare de bani din Europa
investitoribanca danezaspalare de baniscandal
Cea mai mare banca din Danemarca, Danske Bank, este anchetata de autoritati pentru spalarea unor sume semnificative de bani, mare parte din Rusia, prin intermediul filialei din Estonia.
“Banca noastra a esuat in a-si indeplini obligatiile” a declarat Ole Andersen, seful Danske Bank pe 19 septembrie, intr-un reportaj realizat de publicatia britanica The Economist.
Suma in moneda euro spalata prin filiala estoniana a bancii daneze se ridica la 12 cifre, in ciuda faptului ca banca Danske a ratat fiecare sansa de a opri fenomenul. Nimeni nu a fost surprins cand seful executiv, Thomas Borgen, a demisionat.
Cea mai mare banca din Danemarca a recunoscut deja faptul ca nu a luat suficiente masuri pentru a preveni abuzurile filialei intre anii 2007, cand a cumparat banca Sampo din Finlanda, si 2015.
Firma de avocatura Bruun&Hjejle a intocmit un raport de 87 de pagini in care incearca sa cuantifice activitatea suspecta a bancii, dar si cum de masurile impotriva spalarii banilor au fost catastrofal de ineficiente.
Principala tinta a fost “portofoliul non-rezident” al filialei, ce include aproximativ 10.000 de conturi straine. Investigatorii au examinat 6.200 conturi care au prezentat activitati suspecte in majoritate. Comparativ, filiala a raportat ca ar avea numai 760 de clienti catre
Financial Intelligence Unit, organismul care se ocupa cu infractionalitatea fiscala din Estonia.
Investigatorii au identificat peste 177 de clienti, majoritatea inregistrati in Marea Britanie sau in alte binecunoscute paradisuri fiscale, posibil inplicati in “Spalatoria Ruseasca”, o vasta retea de fraudare descoperita de catre Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate si Coruptiei, o retea de jurnalisti de investigatie infiintata de Paul Radu si Drew Sullivan.
Suma spalata prin filiala estoniana este aproximata la 200 de milioane de euro, cel putin 23% din bani venind din Rusia.
Cazul Danske este considerat a fi cel mai spectaculos dintr-un sir de scandaluri de spalare de bani ce afecteaza Europa, din zona Mediteraneana pana la Marea Baltica.
Comisia Europeana a propus de curand o initiativa legislativa pentru a spori autoritatea Autoritatii Bancare Europene de a supraveghea mai indeaproape activitatile bancilor ce activeaza pe teritoriul european.
Citeste si:
Creditarea creste cu 6,6%, economisirea cu 10,5%