Ce va face cursul de schimb dupa alegeri?
brokerajbnrpiatacurs de schimbinterventie
Pietele valutare din Europa Centrala si de Est sunt, de obicei, preocupate de situatia inregistrata intr-o tara europeana, dupa alegeri si mai putin de detaliile specifice ale programelor electorale, se arata intr-o analiza realizata de specialistii de la X-Trade Brokers.
Curs de schimb volatil
In acest mod se poate explica cursul leului in perioada verii acestui an, dupa suspendarea presedintelui Traian Basescu, care a atras declaratii severe ale unor oficiali europeni in ceea ce priveste situatia creata in Romania.
"Incertitudinea cu privire la componenta viitorului guvern, ca urmare a tensiunilor existente intre presedinte si USL, va determina presiuni nefavorabile evolutiei leului. Alegerile din Polonia nu au influentat pietele, intrucat nu a existat o schimbarea perceptibila semnificativa in scorul democratiei", a declarat Claudiu Cazacu, analist sef la casa de brokeraj X-Trade Brokers.
De exemplu, in Ungaria, rata de schimb euro/forint a fluctuat puternic atunci cand actiunile guvernului ungar au avut un ecou negativ in vestul Europei, iar negocierile cu FMI erau "la fel de volatile ca un roller-coaster", a mai precizat analistul.
Tara noastra s-a confruntat cu o volatilitate semnificativa a cursului de schimb in vara acestui an si, potrivit estimarilor expertilor, situatia s-ar putea repeta in viitor.
Banca Nationala va lua masuri
Desi este improbabil sa se opuna vreunei tendinte, este foarte posibil ca Banca Nationala sa se lupte cu volatilitatea, mai apreciaza cei de la casa de brokeraj X-Trade Brokers.
"BNR a facut acest lucru in trecut si, desi rezervele sale se imputineaza, arsenalul sau ramane considerabil, ceea ce o face cel mai puternic actor de pe piata", apreciaza analistul.
Cazacu mai spune ca BNR ar putea sa apere activ leul, daca rata de schimb creste aproape de maximele record, in jur de 4,65 lei/unitate.
"Date fiind informatiile macroeconomice recente si factorii de risc estimati, locali si globali, inclusiv cei care deriva din cel mai probabil scenariu politic post-alegeri, pe termen mediu cursul de schimb RON/EUR este posibil sa se deprecieze", a adaugat analistul.
Totusi, aceasta tendinta ar putea fi contracarata de Banca Nationala, cu o interventie semnificativa mai probabila in apropierea nivelului record atins anterior, de 4,65 euro/leu.
"Pentru urmatoarele luni dupa acest episod, insa, am putea asista la o apreciere graduala a ratei de schimb", a mai precizat Cazacu.