Romania este tara cu cei mai multi proprietari de case si apartamente din intreaga Uniune Europeana, visul multor tineri fiind acela de a avea propria locuinta in care sa isi intemeieze o familie. Potrivit datelor Eurostat, in 2022, 94.8% din populatia Romaniei traia intr-o locuinta proprietate personala. In comparatie, in Germania, doar 47% din populatie traieste intr-o locuinta proprietate personala.
Achizitionarea unei locuinte nu se dovedeste a fi deloc o misiune usoara pentru cei mai multi dintre romani, mai ales tinand cont de ultimele tendinte de pe piata imobiliara interna. In ciuda nenumaratelor crize aparute in ultimii ani, preturile din domeniul imobiliarelor au continuat sa creasca. Astfel, cei mai multi tineri nici nu pot indrazni sa viseze la cumpararea unei locuinte cu banii jos.
O optiune demna de luat in seama in acest caz este aceea a unui credit imobiliar. Vorbim despre un imprumut pe care clientii il pot accesa pentru achizitionarea, construirea, renovarea sau pentru extinderea locuintei. In functie de posibilitatile si planurile tale financiare, poti lua un astfel de credit pentru casa pe o perioada de pana la 35 de ani. Astfel, te poti bucura de o flexibilitate crescuta in ceea ce priveste plata ratelor lunare.
La fel ca in cazul unui credit ipotecar, accesarea unui credit imobiliar vine cu o serie de avantaje. Unul dintre cele mai evidente avantaje este ca un credit imobiliar iti ofera posibilitatea de a-ti cumpara propria locuinta, ceea ce poate fi o investitie pe termen lung si o sursa de siguranta si stabilitate pentru tine si familia ta. Apoi, asa cum spuneam si mai devreme, accesarea unui credit imobiliar iti permite sa distribui costul achizitiei unei locuinte pe o perioada mai lunga de timp, ceea ce poate face rata lunara mai accesibila din punct de vedere financiar, comparativ cu achitarea sumei intregi dintr-o data.
De asemenea, institutiile financiare ofera diverse optiuni pentru conditiile de plata ale creditului imobiliar, inclusiv rate fixe sau variabile, perioade de rambursare mai scurte sau mai lungi etc., astfel incat sa poti alege varianta care se potriveste cel mai bine nevoilor tale financiare si stilului tau de viata.
Pentru a putea accesa un credit imobiliar, trebuie sa indeplinesti anumite conditii de baza. In primul rand, trebuie sa ai varsta minima de 18 ani si sa ai venituri cu caracter stabil sau permanent, in aceasta categorie intrand salariile, pensiile, chiriile, sau dividendele. De asemenea, trebuie sa ai o anumita perioada totala de vechime in piata muncii, dar si o vechime minima la actualul loc de munca. Evident, mai trebuie sa nu ai un istoric negativ la biroul de credite si nici alte credite active.
Citeste si: Se clatina imobiliarele, in toate judetele tarii. A scazut puternic numarul locuintelor disponibile pentru romani
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?
"Secretul" productivitatii padurarilor. Are legatura cu lantul de drujba!
O situatie in care salariatul comite o abatere disciplinara clara, dar legea interzice sanctionarea sa
Partenerii nostri
Testarea salariatilor cu etilotestul. LEGALA sau nu? Specialistii explica
Concedierea pentru inaptitudine. Plati compensatorii si alte OBLIGATII ale angajatorilor
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Ce tratament FISCAL va avea in 2025?
[INFOGRAFIC] Plafoane de incasari si plati in numerar in 2025
Informare ONRC privind incadrarea corecta a activitatilor economice in CAEN Rev.3