Ce strategie au bancile: Scad dobanzile la depozite si le cresc pe cele la credite
bancile comercialedobanzicreditedepozite
Strategia bancilor din Romania, dar si din Europa, in ultimul an, nu a fost de natura sa incurajeze economisirea. In schimb, cei care aveau cash au fost nevoiti sa se orienteze catre fonduri de investitii sau burse pentru a obtine randamente macar sastisfacatoare.
Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru depozite au scazut in iulie 2014 fata de luna anterioara, atat la lei, cat si la euro.
Insa, finantarile noi, in lei, s-au scumpit, in special cele acordate firmelor, potrivit datelor publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si preluate de
Agerpres.
Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu 0,1 puncte procentuale. Media acestora a ajuns la 2,94% pe an in iulie 2014 fata de 3,04% pe an in iunie.
La depozitele noi, dobanzile au scazut de la o medie de 2,43% pe an in luna iunie, la 2,27% pe an in iulie. Dobanzi mai mari au acordat bancile, in iulie, pentru depozitele noi in lei constituite de populatie pe o perioada mai mare de doi ani.
Media acestora este de 3,12%, comparativ cu 3,07% cu o luna inainte. De asemenea, se remarca saltul dobanzilor acordate de banci firmelor pentru depozitele in lei cuprinse intre unu si doi ani, de la o medie de 0,93% pe an in iunie, la 1,55% pe an in iulie.
La creditele in lei aflate in sold, dobanzile au scazut in iulie, la 8,3% pe an, de la 8,61% pe an in iunie, ajung cu peste doua puncte procentuale sub media practicata in urma cu un an, respectiv 10,42% pe an.
In schimb, pentru imprumuturile in lei nou acordate bancile au solicitat dobanzi mai mari, de 7,28% pe an in iulie, fata de 7,09% pe an in iunie 2014.
Pentru populatie, imprumuturile noi in lei s-au ieftinit, per ansamblu, la o medie de dobanda de 8,17% pe an, in scadere cu aproape trei puncte procentuale fata de anul trecut, dar cele pentru locuinte, cu dobanda fixa intre cinci si zece ani, s-au scumpit cu peste un punct procentual de la o luna la alta, la 6,59% pe an.
Foto: Wikipedia.