Ce stari emotionale produc datoriile: Batranii sunt frustrati, rusinati si anxiosi. Tinerii sunt mai relaxati
krukdatoriifrustrare
Persoanele de peste 55 de ani resimt cele mai multe emotii negative atunci cand vine vorba de datorii.
In fata unei datorii, aproape jumatate dintre acestia s-ar simti fustrati, rusinati si ar avea o stare de neajutorare si de anxietate, potrivit unui studiu implementat de iVox si coordonat de catre antropologul Vintila Mihailescu, realizat la solicitarea KRUK Romania.
In schimb, doar un sfert dintre romanii de sub 55 de ani ar trece prin starile enumerate mai sus daca s-ar vedea in fata unei datorii.
Chiar daca doua treimi dintre respondenti au declarat ca odata ajunsi datornici ar cauta de la bun inceput o modalitate de iesire, fara a se implica emotional, cand au fost intrebati in detaliu ce emotii le-ar trezi ideea unei restante, cei mai multi au raspuns ca ar simti o presiune.
Pe de alta parte, emotiile traite mai intens de catre persoanele de sub 55 de ani in fata unei datorii comparativ cu cele de peste 55 de ani sunt furie (12% versus 8%) si calm/indiferenta (18% versus 3%). Iesirea din datorii i-ar determina pe romani sa se simta eliberati de presiune (75% - sub 55 de ani; 80% - peste 55 de ani).
De remarcat ca odata scapati de datorii, persoanele sub 55 de ani s-ar simti mult mai „obosite” (35%), comparativ cu cele de peste 55 de ani (23%).
„Romanii in varsta sunt mai mult incarcati emotional comparativ cu oamenii mai tineri, sugerand o diferenta importanta intre generatii in perceptia banilor si a datoriilor. Romanii par a sublinia in mod public valoarea banilor, foarte putini fiind cei care spun ca au mai multi decat au nevoie. Acest lucru este valabil intr-o masura mai mare pentru persoanele de peste 55 de ani, intrucat cu 10% mai multi romani aflati in acest segment au spus ca banii sunt importanti pentru un trai decent”, a mentionat antropologul Vintila Mihailescu.
Foto:
ibiblio.org.