Ce se va intampla cu preturile pana in iarna? Se mai scumpesc alimentele sau ratele la banca?
preturipreviziuni economicebnrinflatie
Perspectivele inflationiste se tempereaza, dupa cum anticipeaza economistii din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Dupa o lupta agresiva cu inflatia, in care BNR a fost nevoita sa devina mai dura pe piata monetara, majorand dobanda-cheie si inasprind conditiile de creditare, apar rezultate concrete: inflatia face pasi inapoi. Acest lucru vine la pachet cu doua vesti bune pentru romani, simultan: pe de-o parte, scaderea inflatiei are sanse sa ne aduca preturi mai mici la bunurile si serviciile de consum. Alimentele de exemplu se pot ieftini.
Pe de alta parte, va aparea o relaxare financiara si in cazul romanilor datori la banci. Daca inflatia scade, BNR nu va mai fi nevoita sa tina dobanda-cheie atat de sus, asa ca va incepe sa o reduca. Amintim ca in acest moment a fost urcata la 7%, ceea ce a dus la scumpiri si la dobanzile practicate de
bancile comerciale. Odata ce inflatia va scadea simtitor, BNR va reduce dobanda, iar bancile comerciale vor ieftini si ele banii pentru firme si populatie.
BNR anticipeaza ca in ultima luna din an am putea avea o inflatie de aproximativ 7%. E departe de tinta Bancii Centrale Europene de 2%, insa macar va cobori sub pragul psihologic de doua puncte procentuale.
"In ceea ce priveste evolutiile viitoare, membrii Consiliului au aratat ca rata anuala a inflatiei va continua probabil sa scada in urmatoarele luni in linie cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu, publicata in Raportul asupra inflatiei din mai, care anticipa coborarea acesteia la nivelul de o cifra in trimestrul III, iar apoi la 7,1% in decembrie 2023 si la 3,9% la finele orizontului proiectiei.
S-a observat ca determinantii majori ai descresterii viitoare a ratei anuale a inflatiei raman factorii pe partea ofertei, in principal efectele de baza dezinflationiste si ameliorarea functionarii lanturilor globale de productie/aprovizionare, alaturi de amplele corectii descendente consemnate in ultimele trimestre de cotatiile unor marfuri, mai ales ale energiei, titeiului si materiilor prime agroalimentare, pe fondul detensionarii pietelor en-gros", a transmis BNR.
Foto: manager.ro