Luna aprilie ne-a adus o scadere usoara a indicelui de referinta IRCC. De asemenea, cotatiile indicilor ROBOR au continuat sa scada. In aceste conditii, la ce ar trebui sa se astepte in perioada urmatoare romanii cu datorii la banci?
Vestea este una cat se poate de buna pentru cei care au credite cu dobanda variabila. Odata cu scaderea acestor indici, ratele la credite vor scadea si ele. Totusi, trebuie sa spunem ca vorbim despre niste scaderi foarte mici, de doar cativa lei sau poate zeci de lei, in functie de cat de mare este creditul. Ratele vor scadea si mai mult de la 1 iulie, atunci cand IRCC se va reduce din nou de la 5.9% la 5.84%.
Anul 2024 ne aduce, asadar, o usoara scadere a dobanzilor. Vestea este una buna, nimeni nu poate sa afirme contrariul, insa trebuie sa recunoastem ca dobanzile raman la un nivel destul de ridicat. Si asta va dura pana cand BNR va reduce dobanda cheie. Fara sa se intample asta, indicii bancari nu pot sa scada prea mult sub pragul de 6%, potrivit specialistilor financiari de la finzoom.ro.
Acum, vorbind despre toate aceste lucruri, probabil nu sunt deloc putini cei care se intreaba ce reprezinta, de fapt, IRCC si ROBOR si care sunt diferentele intre acesti indici. Ei bine, lamurim imediat si acest aspect.
Indicele ROBOR reprezinta rata dobanzii zilnice la care zece banci din Romania sunt dispuse sa isi acorde imprumuturi intre ele, pentru diferite perioade de timp: de la o zi, o saptamana sau o luna, pana la 3, 6 sau 12 luni. Acest indice este calculat ca medie aritmetica a dobanzilor raportate de aceste banci pentru fiecare perioada de scadenta, dupa eliminarea celor mai ridicate si cele mai joase valori. Procesul de calcul este realizat de o companie financiara independenta (Thomson Reuters), rezultatele fiind publicate zilnic pe site-ul oficial al Bancii Nationale a Romaniei, la ora 11:00.
ROBOR 3M (pe o perioada de 3 luni) este cel mai cunoscut si utilizat indice in determinarea dobanzilor la creditele pentru consumatori. Acesta serveste drept referinta pentru calcularea dobanzilor la imprumuturile acordate pe termen scurt si este monitorizat indeaproape de catre consumatori, institutii financiare si alte entitati interesate in domeniul financiar-bancar. Practic, prin acest indice, clientii sunt sunt protejati de eventualele cresteri de dobanda doar din decizia bancii.
Din cauza cresterii continue a ROBOR-ului, in anul 2019 a fost introdus un nou indice bancar, cunoscut sub denumirea de IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor). IRCC reprezinta, la fel ca si ROBOR, o medie aritmetica a dobanzilor zilnice, insa este calculat pe o perioada mai lunga de timp, respectiv un intreg trimestru, spre deosebire de ROBOR care este calculat zilnic.
De asemenea, IRCC reflecta dobanda efectiva la care bancile se imprumuta intre ele, nu doar dobanda pe care si-o ofera, asa cum se intampla in cazul ROBOR-ului. In plus, la calculul IRCC, dobanzile sunt ponderate in functie de volumul tranzactiilor efectuate pentru fiecare perioada de scadenta, astfel incat dobanzile la care s-au realizat cele mai multe tranzactii sa aiba o influenta mai mare in determinarea indicelui. Daca urmeaza sa iti iei un credit nou si optezi pentru o dobanda variabila, aceasta va fi calculata drept suma intre IRCC si marja bancii.
Citeste si: Singurul sfat legat de bani pe care ar trebui sa-l respecti in viata: toti economistii sunt de acord cu el
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Calcule CAS si CASS pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente
Venituri PASIVE 2025. Ce sunt ETF-urile si cum functioneaza?
Partenerii nostri
Care sunt plafoanele pentru platile in numerar in anul 2025? Specialistii explica
Angajarea persoanelor cu dizabilitati - demersuri necesare, in 2025
Neplata drepturilor salariale. Rolul si limitele competentei Inspectiei Muncii
Expert contabil cu microintreprindere: Ce trebuie sa stiti despre veniturile cumulate?
Ordinul de compensare: CE reprezinta si CUM se sting datoriilor intre doua societati
Suspendarea activitatii la ONRC: Atentie la obligatia transmiterii fisierului SAF-T!
Te-ar putea interesa si