Ce se afla in spatele preturilor mari din Romania: asa se explica de ce dam bani grei pe facturi si mancare
inflatiescumpiripreturicriza energetica
Nu trebuie sa fii specialist in economie pentru a observa ca traversam o criza inflationista nemaintalnita in ultimul deceniu, cu preturi in crestere la absolut tot ce consumam de stricta necesitate, de la utilitati la hrana si carburant. Insa toate preturile mari care ne dau batai de cap zilnic au o explicatie, iar un oficial din cadrul Bancii Nationale a Romaniei vine cu explicatiile pe aceasta tema.
Conform lui Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), inflatia din tara noastra are in spate evolutiile nefavorabile de pe pietele de energie. De acolo vine marele soc inflationist, explica oficialul intr-o postare pe Facebook.
Criza energetica influenteaza atat de mult preturile, incat se pare ca peste jumatate din cresterea ratei inflatiei in Romania provine din preturile mari ale energiei.
"Dupa mai bine de un deceniu, inflatia redevine principala preocupare a romanilor"
"Dupa mai bine de un deceniu, inflatia redevine, pe buna dreptate, principala preocupare a romanilor. Discutiile sunt ample, si nu putine. Insa nu poate exista o discutie serioasa despre nivelul actual ridicat al inflatiei fara a vorbi despre pietele de energie. Eu o spun clar si raspicat: socul inflationist vine din socul pietelor de energie.
BNR a analizat atent cifrele: peste jumatate din cresterea ratei inflatiei in Romania provine din preturile mari ale energiei. Impact direct si indirect. Fundalul de politici monetare si fiscale prea stimulative in pandemie, pe care a aparut acest soc, alaturi de problemele din lanturile de aprovizionare si razboiul, au favorizat desigur transmisia rapida a preturilor mari la energie in restul preturilor, in principal in cele ale alimentelor, dar nu numai.
De aceea aproape toate bancile centrale din lume intaresc politicile monetare. Insa, asa cum in viata banii nu sunt raspunsul la toate problemele, la fel nici politica monetara nu cred ca este raspunsul la orice problema a societatii. Inca nu am primit o explicatie concreta cum prin nivelul dobanzilor putem rezolva blocajul din lanturile de aprovizionare, criza energetica sau criza microcipurilor", a transmis oficialul BNR.
In continuare, acesta a mai punctat faptul ca "inflatia este un simptom al problemelor din economie, al dezechilibrelor si socurilor, insa acest simptom poate deveni boala insasi daca nu e tratat cum trebuie".
El a mai transmis ca BNR are deja o strategie si situatia pare a fi canalizata pe o directie buna: "Banca Nationala a Romaniei trateaza acest simptom, cu mai multe instrumente, de peste un an deja, cu un dozaj bine calibrat. Va continua pe acest drum".
Foto: freepik.com