Ce poate bate investitiile in aur, valute si actiuni
investitii aurinvestitiimuncaeconomisiredepozite
Acum mai bine de 500 de ani, locuitorii Imperiului incas nu aveau, precum europenii, constiinta valorii metalelor pretioase care puteau fi transformate in banii.
Pentru ei, aurul era sudoarea Soarelui, iar argintul reprezenta lacrimile Lunii. Poetic, nu? Nu si pentru conchistadorii care au batut mii de mile din Europa, tocmai in cautare de avutii.
La auzul unor atari conceptii... barbare, inapoiate, probabil ca osteneala conchistadorilor s-a mai risipit in urma unei partide strasnice de ras...
In zilele noastre, in intreaga lume, aurul a ajuns sa fie unitate de stocare, refugiu, protectie contra inflatiei, investitia ideala - spun unii - fara a-si nuanta parerea. Investitie buna daca apuci sa cumperi uncia sau gramul pe minime, adica in conditiile in care masele de investitori nu sunt interesati.
Pentru cine cumpara cand toata lumea cumpara, investitia in aur s-ar putea transforma in pierdere. Cine mai are nevoie de haine groase, cand vine primavara, cand se termina... recesiunea?
Cine mai sta calare pe gramezile de aur, cand ii vede pe ceilalti vanzand masiv si, implicit, devalorizand "marfa" de care vor sa scape?
In 2013, pretul unciei de aur a avut cel mai slab inceput de an din ultimii 25. De asemenea, in februarie, investitorii au vandut cea mai mare cantitate din 2003 si pana in prezent: 106,2 tone de aur, evaluate la 5,4 miliarde de dolari, iar, de la inceputul lunii martie, au mai scapat de 26,1 tone. De la inceputul anului, pretul aurului a scazut cu 5,6%.
Asadar, sustinatorii investitiei in aur si-au mai temperat indemnurile, dar le casuneaza, in continuare, pe depozitele bancare, mancate, teoretic, de inflatie, de parca cine economiseste o face ca sa se imbogateasca nu ca sa aiba mereu la indemana o rezerva, tocmai pentru nu se stie ce.
Conform datelor Fondului de Garantare a Depozitelor, la sfarsitul anului trecut, aproape 16.200 de persoane aveau depozite de peste 100.000 de euro, cat este plafonul garantat.
Dar, dincolo de aur si depozite, cel mai bine au performat - cum se spune - actiunile unor companii, in timp ce Dow Jones a batut recorduri dupa recorduri.
Iar, in conditiile deprecierii preturilor la aur, tocmai ca banii proveniti din vanzarea metalului pretios iau calea detinerii de actiuni la niste companii care mai si produc valoare, peste ale caror active nu se pune praful.
Dar nici aur, nici depozite, nici actiuni nu sunt sigure. Si atunci, care este cea mai buna investitie, securizare pentru averea cuiva? Pamantul, terenul agricol roditor. Dar si acesta poate fi mancat de seceta sau, dimpotriva inundat si erodat.
Deasupra pamantului, si la propriu si la figurat, exista o valoare care ii poate proteja mai bine pe detinatorii ei. O valoare care poate fi transformata oricand fie in aur, fie in bani, fie in actiuni, fie in toate trei.
Pentru incasi, aceasta unitate de valoare era munca. Insa, in zilele noastre, nu orice fel de munca iti da un grad ridicat de siguranta, ci o meserie care, dincolo de cotatiile metalelor pretioase, ale bancnotelor sau actiunilor va avea cautare si recompensare.