Ce planuri are presedintele Erdogan cu lira turceasca?
Recep Tayyip Erdogan se afla de 19 ani la putere in Turcia, mai intai ca prim-ministru si apoi ca presedinte. Si in toata aceasta perioda a manifestat un stil de conducere extrem de autoritar, dovada miile de opozanti aruncati in inchisoare: de la ofiteri de armata, protestatari si activisti kurzi, pana la membri ai miscarii religiose Gulen. Mai mult, presa independenta a fost redusa la tacere, justitia e in mainile sale. Doar ca exista un adversar pe care Erdogan nu-l poate supune, anume legile economice.
Erdogan este lider foarte incapatanat, cu un ego urias, alimentat (si) de faptul ca a reusit sa depaseasca niste incercari dure – protestele din 2013 sau tentativa de lovitura de stat din 2016.
Si poate ca fix aceasta incapatanare este cea care l-a determinat sa ia in toamna aceasta o decizie aberanta: cand Turcia s-a confruntat cu o inflatie de 21% in noiembrie, Erdogan, in loc sa creasca dobanzile bancare (asa cum scrie in orice manual de economie), a decis sa faca exact pe dos – sa scada dobanzile, avand convingerea ridicola ca tocmai cresterea dobanzilor a cauzat cresterea inflatiei.
Drept raspuns, turcii si-au transformat lirele din banci in dolari si euro, declansandu-se astfel o criza foarte urata: moneda nationala s-a prabusit de la un curs de 8 lire/dolar in august la aproape 17 lire/dolar pe 21 decembrie.
Solutia gasita de Erdogan? O strategie ciudata de a revigora depozitele in lire, constand in promisiunea ca orice deponent care isi va pastra timp de 3 luni lirele in banca va fi despagubit de Trezorerie (tot in lire) pentru orice pierdere cauzata de o eventuala drepreciere a monedei nationale.
A fost o solutie care a atras depozite in valoare de cca 3 miliarde $ si lira a fost astfel readusa la viata, dar specialisti spun ca revenirea se datoreaza in realitate altui element: anume faptului ca Banca Centrala si alte cateva banci detinute de stat au cumparat pe parcursul a doar 2 zile lire in valoare de 7 miliarde $.
Iar aceasta masura, evident, nu este repetabila la comanda, ceea ce inseamna ca foarte curand se va vedea cat de viabila este cu adevarat solutia gasita de Erdogan.
Scenariul cel mai probabil este ca lira se va devaloriza in continuare, cu efecte nefericite. Pentru a se tine de promisiune si a mentine valoarea depozitelor in lire la nivelul initial (adica cel de acum), Erdogan fie va lua bani de unde va putea (va reduce pensii, salarii) impunand marii majoritati a populatiei un regim de austeritate, fie va tipari bani noi (agravand astfel deprecierea lirei).
Un om care pretinde ca le stie pe toate, ca se pricepe la orice si ca are solutia potrivita, indiferent de problema – cam asta e imaginea pe care o ofera presedintele turc. Parasit de consilierii valorosi, inconjurat doar de rude si de yes-men, izolat in palatul sau prezidential de 1.100 de camere, Erdogan pare complet rupt de realitate.
Sau, cine stie, poate ca are un plan de rezerva, poate ca se bazeaza pe un ajutor masiv din partea Europei – o Europa care in mod sigur este constienta de doua lucruri: 1) ca Turcia poate deschide oricand robinetul cu refugiati care sa inunde continentul si 2) ca aceasta tara este singurul jucator geopolitic de la Marea Neagra care se poate masura cu Rusia.
Sursa foto: www.pexels.com