Ce obiective strategice are ASF in 2017
planuri asfplanuri piata de capitalmasuri piata capital
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a adoptat, la sfarsitul anului trecut, obiectivele strategice ale Autoritatii pentru anul 2017.
Principalele directii de actiune vizeaza functionarea corecta si dezvoltarea pietelor financiare non-bancare, corelarea legislatiei autohtone cu cea europeana si cu cele mai bune practici internationale in domeniu, cu scopul imbunatatirii increderii consumatorilor in sectorul financiar non-bancar si asigurarii unei protectii adecvate a acestora.
ASF isi va concentra activitatea pe asigurarea sustenabilitatii obiectivelor strategice stabilite in 2016, iar, pe langa acestea, va actiona pentru indeplinirea noilor obiective aferente acestui an, respectiv: imbunatatirea protectiei consumatorilor; reglementarea si alinierea la legislatia europeana; intarirea supravegherii pietelor; dezvoltarea pietelor financiare non-bancare intarirea capacitatii institutionale; contributia la constructia europeana institutionala.
Protectia consumatorilor
Prioritatea absoluta a ASF este executarea completa a obligatiilor asumate de catre entitatile reglementate in contractele cu consumatorii, in special in cazul asigurarilor generale si auto, si plata la timp a drepturilor asiguratilor si a tuturor consumatorilor, potrivit contractelor in vigoare.
ASF va actiona, in principal, pentru imbunatatirea gradului de transparenta si informare a consumatorilor de servicii financiare non-bancare, precum si pentru cresterea calitatii asistentei acordate acestora. De asemenea, ASF va monitoriza activ comportamentul entitatilor de pe pietele reglementate si supravegheate si va analiza riguros cauzele petitiilor, ale dezdaunarii si ale concluziilor rezultate din proiectele de mystery shopping.
ASF va avea in vedere implementarea unui sistem informatic de management al petitiilor si continuarea dezvoltarii programelor nationale de educatie financiara care sa asigure suport pentru sistemul educational din Romania si sa vina in intampinarea nevoilor consumatorilor, astfel incat acestia sa inteleaga cat mai bine produsele pe care le achizitioneaza si mecanismele de functionare a pietelor.
Reglementarea si alinierea la legislatia europeana
Potrivit ASF, in principal, 2017 va fi un an al modificarilor legislative in domeniul pietei de capital. Mai multe proiecte de acte normative, initiate in 2016 pentru transpunerea noii legislatii europene sau din necesitatea unei mai bune legiferari a unui segment financiar, vor fi continuate, urmand a fi supuse procesului de adoptare de catre Parlamentul Romaniei.
Aceste noi acte normative, care vor reconfigura corpul legislativ actual si vor abroga Legea nr.297/2004 privind piata de capital, se refera la proiectul de Lege privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, la legea privind pietele de instrumente financiare, precum si la proiectul de Lege privind fondurile de investitii alternative.
Un alt obiectiv nou pentru 2017 este stabilit pentru sectorul de pensii private si consta in demararea procesului de transpunere a directivei privind activitatile si supravegherea institutiilor pentru furnizarea de pensii ocupationale - IORP II.
Pentru sectorul asigurari – reasigurari, cadrul legislativ va fi completat cu un proiect de Lege privind distributia de asigurari, act normativ prin care se va transpune Directiva 2016/97 si care are ca termen de implementare inceputul anului 2018.
Intarirea supravegherii pietelor
In vederea aplicarii principiilor si practicilor comune de supraveghere pentru cele trei sectoare obiectivele specifice, anului 2017, aferente procesului de supraveghere vizeaza in principal:
- dezvoltarea indicatorilor de risc sectorial si a tabloului riscurilor pentru piata asigurarilor din Romania. Acest obiectiv se incadreaza in contextul aplicarii de la 1 ianuarie 2016 a regimului Solvabilitate II, regim ce a adus imbunatatiri semnificative in cadrul de supraveghere a societatilor de asigurare;
- modernizarea indicatorilor de risc sectorial si a tablourilor riscurilor pentru organismele de plasament colectiv si fondurile de pensii. ASF va utiliza in acest proces experienta acumulata in cadrul testului de stres pentru fondurile de investitii derulat in anul 2016;
- revizuirea functiei de supraveghere cu privire la SSIF-uri si administratorii de fonduri prin proiectul finantat de programul Structural Reforma Suport, dezvoltat de ASF impreuna cu Comisia Europeana si Banca Mondiala, prin care va fi revazuta abordarea cu privire la inspectii si supravegherea la sediul ASF, atat pentru cerintele prudentiale, cat si pentru regulile de conduita;
- continuarea dezvoltarii de analize si indicatori de risc sistemic pentru sectorul financiar non-bancar si a sprijinirii Consiliului National de Stabilitate Financiara, in cadrul colaborarii cu Banca Nationala a Romaniei si cu Ministerul Finantelor.
Acest obiectiv constituie un raspuns al ASF la importanta tot mai mare care se acorda la nivel european si international pentru dezvoltarea cadrului de supraveghere macro prudentiala a componentei non-bancare a sistemului financiar.
Dezvoltarea pietelor financiare non-bancare
Stimularea dezvoltarii pietei de capital
In 2017, ASF va continua activitatile care sunt complementare statutului de piata emergenta vizat, prin consolidarea infrastructurii pietei (aprobarea fuziunii celor doi operatori de piata - BVB si SIBEX, reautorizarea Depozitarului Central in conformitate cu prevederile Regulamentului UE nr.909/2014 si demararea proiectului pentru infiintarea unei Contraparti Centrale Nationale).
De asemenea, ASF va urmari implementarea principiilor de guvernanta corporativa in randul entitatilor din piata de capital, conform cerintelor regulamentare in vigoare de la 1 ianuarie 2017, va elabora o abordare mixta - supravegherea bazata pe evaluarea riscurilor si cea de conformitate - si va implementa principii noi pentru supravegherea on-site.
Alte obiective importante vizeaza intensificarea dialogului cu intermediarii pe piata de capital cu privire la pregatirile pentru noile cerinte MiFIDII referitoare la raportarea tranzactiilor si promovarea masurilor stabilite de ASF pentru trecerea la noul regim privind raportarea tranzactiilor, precum si mentinerea increderii investitorilor prin imbunatatirea mecanismelor specifice de prevenire si identificare a abuzului de piata.
Stimularea dezvoltarii pietei asigurarilor
Obiectivele ASF in vederea stimularii dezvoltarii pietei asigurarilor pornesc de la procesul de reasezare si de consolidare a pietei in noul context legislativ. In principal, acestea vizeaza alinierea supravegherii si gestionarii riscurilor la standardele regimului Solvabilitate II si confirmarea masurilor de consolidare a pietei prin aplicarea cadrului legislativ adoptat, actualizarea si simplificarea diseminarea produselor de asigurare prin diversificarea canalelor de distributie, inclusiv prin intensificarea implicarii institutiilor de credit in lantul de distributie si identificarea masurilor de stimulare a lansarii de produse noi pe urmatoarele segmente: asigurari de viata si de sanatate, asigurari de locuinte si proprietati imobiliare, asigurari pentru agricultura.
Stimularea dezvoltarii pietei pensiilor private
Masurile stabilite pentru anul 2016, in ceea ce priveste Programul LIFE, vor continua si in acest an. Principalele directii de actiune vor consta in monitorizarea efectelor obtinute ca urmare a flexibilizarii cadrului de reglementare pentru fondurile de pensii facultative, completarea cadrului de reglementare secundara in vederea dezvoltarii fondurilor de pensii facultative si elaborarea si promovarea unor masuri legislative care sa asigure o dezvoltare in conditii de siguranta a pietei fondurilor de pensii private. Pe de alta parte, ASF va asigura un cadru investitional adecvat, prin actualizare, monitorizare si adaptare continua, care sa incurajeze diversificarea portofoliilor fondurilor de pensii administrate privat si facultative care sa tina cont de ritmul de crestere al valorii acestora. Alte obiective importante sunt introducerea sistemului de pensii ocupationale, dar si sprijinirea finalizarii legislatiei privind plata pensiilor.
Intarirea capacitatii institutionale
Consolidarea capacitatii institutionale a ASF, prevazuta de altfel si in strategia 2016-2018, continua in si in acest prin revizuirea cadrului legislativ primar si secundar, prin imbunatatirea sistemului de supraveghere bazat pe evaluarea si analiza riscurilor si prin consolidarea mecanismelor de asigurare a protectiei consumatorilor. De asemenea, ASF are in vedere dezvoltarea resurselor analitice, operationale si informationale la nivelul activitatii de conformitate si de profil CSB/CFT, continuarea procesului de dezvoltare a infrastructurii IT – finalizarea modernizarii infrastructurii descentralizate, precum si dezvoltarea si formarea profesionala a personalului.
Contributia la constructia europeana institutionala
Si in 2017, in calitate de membru al autoritatilor europene de supraveghere, ASF va participa activ, prin expertii nominalizati in cadrul grupurilor de lucru, la indeplinirea obiectivelor prioritare stabilite de EIOPA si ESMA pentru armonizarea politicilor financiare nationale si convergenta mecanismelor de supraveghere a sistemului financiar european.