Ce ne-a mai zis FMI?
fmiacordjeffrey franksenergiesistem sanatatereformahidroelectricataromnuclearelectrica
Trebuie sa ne concentram asupra reformelor din energie si transporturi, unde eficienta este afectata de diferentele de pret si de guvernare inadecvata. Board-ul Fondului Monetar International a aprobat ieri cea de-a cincea revizuire a acordului preventiv cu Romania. Vor fi disponibilizate inca 519,4 milioane de euro din totalul de 3,5 miliarde de euro.
Trebuie sa ne concentram asupra reformelor din energie si transporturi, unde eficienta este afectata de diferentele de pret si de guvernare inadecvata, a declarat, ieri, directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik.
"Tinta de deficit bugetar a fost diminuata usor. (...) Disciplina stricta a cheltuielilor va necesara pentru atingerea tintei revizuite. Mai exact, eforturi suplimentare pentru a rezolva arieratele restante, precum si reformele in administratia fiscala si in sistemul de sanatate sunt necesare pentru realizarea obiectivelor fiscale in cadrul programului. Autoritatile trebuie sa avanseze reformele in sectoarele energetic si transporturi, unde eficienta este afectata de diferentele de pret si de guvernare inadecvata. In acest sens, ar trebui sa fie intensificate eforturile de restructurare si privatizare a intreprinderilor de stat", a precizat oficialul Fondului Monetar Interna?ional, dupa finalizarea discutiilor din board privind Romania, potrivit NewsIn.
Consiliul Director al FMI a aprobat, ieri, ce-a de-a cincea evaluare a performantelor Romaniei in cadrul programului stand-by, astfel ca vor fi disponibilizate inca 519,4 milioane de euro din totalul de 3,5 miliarde de euro, a anuntat Fondul Monetar International. Autoritatile vor continua sa considere acordul unul preventiv si nu intentioneaza sa foloseasca banii.
Privatizarile continua
Listarea la bursa sau vanzarea de pachete majoritare de actiuni raman prioritare in vederea introducerii managementului privat in companiile de stat si a privatizarii partiale a companiilor.
Statul roman a convenit cu FMI sa organizeze oferte publice pentru 15% din actiunile Transgaz, 15% din Romgaz, 10% din Hidroelectrica, 10% din titlurile Nuclearelectrica. (Intrata in insolventa, compania Hidroelectrica nu mai poate trece prin acest proces in momentul de fata). La acestea se adauga listarea a 20% din actiunile Tarom si cedarea pachetului majoritar la CFR Marfa, potrivit scrisorii de intentie convenita cu FMI.
Guvernul s-a angajat sa vanda, pana in prima parte a anului viitor, si o participatie majoritara la Electrica, precum si participatiile minoritare detinute de stat la filialele Electrica deja privatizate.
Angajamente vechi si noi
Executivul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar cash in limita a 2,2% din PIB, in conditiile in care PIB-ul pentru acest an a fost revizuit, potrivit ultimei strategii fiscal-bugetare, in usoara scadere comparativ cu estimarea anterioara, de la 609,7 miliarde lei la 607,5 miliarde lei.
Executivul trebuie sa prezinte pana la finele lunii iunie proiectul de lege privind reforma in sanatate, care sa fie supus dezbaterii publice. Guvernul vrea sa mentina taxa de clawback in industria farmaceutica.
Autoritatile romane s-au angajat sa elimine treptat pretul reglementat la gazele naturale pentru consumatorii industriali pana la sfarsitul anului 2014, dar ar putea prelungi perioada pana la finele lui 2015 daca vor exista diferente prea mari intre pretul mediu european si cel de import. Guvernul va infiinta o piata de tranzactionare a gazelor, care va fi dezvoltata de OPCOM si va fi operationala la 1 ianuarie 2013, dupa care va vinde actiuni la operatorul pietei de energie companiilor si, posibil, si burselor de profil din regiune. Pretul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% pana la sfarsitul lunii iunie atat pentru populatie, cat si pentru consumatorii industriali. Executivul mentine in memorandumul cu FMI calendarul de eliminare a tarifelor administrate la electricitate asumat de Guvernul Boc.
Cea de-a cincea revizuirea acordului cu FMI a fost ultima condusa de americanul Jeffrey Franks (foto), care va fi inlocuit din aceasta vara de olandezul Erik de Vrijer.