Ce inseamna restructurarea unui credit si cum te poate ajuta cand esti ingropat in datorii la banci
restructurare creditdatorii la bancicredit bancarcredit ipotecar
Odata cu majorarea dobanzilor, ca efect al luptei bancilor comerciale cu inflatia, europenii si romanii cu datorii la banci si credite cu dobanzi variabile au resimtit presiuni financiare tot mai mari.
Din fericire, daca ai ajuns in situatia de a nu mai face fata datoriilor, ai mai multe solutii la indemana, care te pot ajuta sa te relaxezi in plan financiar. Una dintre ele poate fi restructurarea creditului.
Restructurarea unui credit bancar este un proces prin care se modifica termenii si conditiile unui imprumut existent pentru a face plata datoriilor mai usoara pentru imprumutat si pentru a-l ajuta sa-si gestioneze mai bine situatia financiara.
Aceasta poate fi o solutie utila in situatii in care debitorul intampina dificultati in efectuarea platilor lunare sau este in pericol de a intra in incapacitate de plata, de exemplu din cauza pierderii locului de munca.
Cum se procedeaza in cazul in care ceri bancii o restructurare a creditului
Ei bine, banca poate fi de acord sa prelungeasca termenul de rambursare a
creditului, ceea ce inseamna ca tu ca debitor vei avea mai mult timp pentru a-ti plati datoria. Acest lucru poate duce la o scadere a ratelor lunare, ceea ce face platile mai usoare din punct de vedere financiar.
De asemenea, banca poate sa ofere o reducere a ratei dobanzii pentru a face creditul mai accesibil. Aceasta poate fi realizata fie prin negociere directa cu banca, fie prin refinantarea creditului la o alta institutie financiara care ofera conditii mai avantajoase.
In unele cazuri, banca poate fi de acord sa amane temporar sau sa reduca platile lunare pentru o perioada de timp, iar in alte situatii banca poate fi de acord sa converteasca un credit cu dobanda variabila intr-un credit cu dobanda fixa sau viceversa.
Nu in ultimul rand, exista si situatii in care debitorul se confrunta cu datorii neperformante sau cu o incarcatura financiara prea mare, caz in care banca poate fi dispusa sa reduca o parte din datoria totala sau sa renunte la unele taxe sau penalitati de intarziere.
Foto: freepik.com