Ce se intampla cu un cont al carui titular a decedat? Este o intrebare care apare pe buzele multora si care naste destul de multe controverse, in special in conditiile in care nu avem un cadru legislativ foarte bine pus la punct in acest domeniu. De cele mai multe ori, bancile ajung in situatia de a isi trece la venituri proprii depozitele bancare din conturile inactive, adica din acele conturi in care nu s-au mai efectuat niciun fel de operatiuni pentru o perioada mai indelungata. Astfel, zeci de milioane de lei ajung sa treaca in proprietatea bancilor din aceste conturi inactive si din depozitele nerevendicate de urmasi.
In primul si primul rand, trebuie stiut faptul ca in cazul decesului titularului unui cont bancar, imputernicirea acordata de acesta unei persoane cu privire la efectuarea operatiunilor in cont inceteaza. Este necesar insa ca banca sa fie informata despre decesul titularului, pentru ca aceasta sa nu mai permita efectuarea operatiunilor in cont de catre imputernicit.
Dupa ce banca este informata despre decesul titularului contului, sumele aflate in respectivul cont nu vor mai fi eliberate decat mostenitorilor titularului, la prezentarea certificatului de mostenitor, in cotele indicate. Lucrurile se complica insa destul de mult atunci cand familia persoanei decedate nu stie despre conturile acesteia.
In cazul in care fondurile dintr-un cont bancar nu sunt revendicati de mostenitorii legali, se ajunge in situatia in care bancile transforma acele conturi si depozite bancare in categoria veniturilor bancii. Dupa caz, bancile pot considera conturile ca fiind inactive la un an, la cinci ani sau la zece ani de cand nu s-a mai efectuat nicio operatiune in conturi. Prin asta se poate intelege orice fel de operatiune, incepand de la o simpla interogare de sold sau de la o plata cu cardul si pana la transferuri de bani sau retrageri de numerar.
Din pacate, in Romania nu exista un cadrul legislativ bine pus la punct care sa reglementeze intr-un fel sau altul ce se intampla cu banii dintr-un cont bancar dupa ce titularul moare. Astfel, dupa ce contul este declarat inactiv, in functie de regulile interne ale fiecarei banci, iar urmasii persoanei decedate nu vin sa revendice sumele, banca va trece in portofoliul sau banii.
Situatia este destul de ingrijoratoare, mai ales ca pot fi afectati si oamenii care sunt plecati in strainatate pe termen lung sau persoanele care sunt afectate de anumite boli degenerative si care isi pierd discernamantul. SIgur, ideal ar fi ca banca sa faca toate demersurile necesare pentru identificarea titularilor conturilor care ajung sa fie declarate inactive si sa afle ce se intampla de fapt. Lucrurile nu stau insa asa, existand cazuri in care bancile au transformat peste noapte mii de conturi active in conturi inactive.
Codul Civil prevede totusi ca “prescriptia actiunii in revendicare a sumelor din cont este de cinci ani”. Astfel, dupa cinci ani bancile pot sa isi treaca in veniturile proprii sumele de bani din conturile declaratie si contabilizate ca fiind inactive. Lucrurile sunt insa neclara in ceea ce priveste catalogarea unui cont ca fiind inactiv. Potrivit specialistilor, ar fi nevoie de implicarea Bancii Nationale a Romaniei pentru stabilirea unei reguli unitare care sa fie aplicata de toate institutiile bancare din tara.
Autoritatile din Romania ar putea lua exemplu de la alte tari, in vest existand niste reguli mult mai clare in acest sens. Spre exemplu, in Franta, bancile sunt obligate in fiecare an sa contabilizeze conturile inactive. In cazul in care titularul unui cont nu revendica banii din cont timp de zece ani de la declararea inactiva a contului, atunci banii sunt transferati unei case de economii a statului francez. Fondurile raman in conturile casei de economii pentru inca zece ani, dupa care este operata o prescriptie a sumelor, caz in care banii raman statului.
Potrivit Gazetei de Sud, urmasii persoanei decedate trebuie sa faca succesiune dupa ruda decedata, astfel incat sa obtina un certificat de mostenitor. Pe baza acestui certificat, mostenitorii pot merge la fiecare banca pentru a se interesa unde a avut ruda decedata conturi deschise. Pana la efectuarea acestei succesiuni, urmasii persoanei decedate nu vor putea primi niciun fel de informatii de la banci despre banii rudelor decedate. In lipsa unui astfel de certificat, bancile vor invoca secretul bancar si nu vor da date despre depozitele si conturile persoanei decedate.
Citeste si: Cum se ataca o hotarare definitiva la CEDO? Procedura in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Ce trebuie sa completezi daca ai obtinut venituri din dobanzi la depozite bancare in 2024
Adevaratele valori ale Romaniei: Cine sunt liceenii care au facut istorie in SUA?
Partenerii nostri
Organizarea posturilor, intr-o societate privata. Reglementari cheie si explicatiile specialistilor
Noua Platforma REGES: Tot ce trebuie sa stiti pentru a evita amenzile de pana la 20.000 Lei!
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei [Actualizata 2025]
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului