Te-ai imprumutat de bani si nu stii cum sa mai scapi de creditele la banci sau la institutiile financiare nebancare? Stai linistit, nu esti singurul care se afla in aceasta situatie. Traversam cu totii o perioada dificila din punct de vedere financiar, numerosi romani apeland in ultimii ani la banci pentru a se putea descurca cu cheltuielile.
In cazul in care ai astfel de probleme, Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar (CSALB) te poate ajuta. CSALB este o entitate independenta, apolitica, non-profit, de interes public, care functioneaza in baza Ordonantei Guvernului nr. 38/2015 si care are ca obiectiv principal administrarea infrastructurii necesare solutionarii alternative a litigiilor dintre consumatori si institutiile financiar-bancare. Este important sa stii ca asemenea litigii pot fi rezolvate si in mod rezonabil, in afara instantei.
Pentru a putea face acest lucru, CSALB are la dispozitie doua tipuri de proceduri. Este vorba despre procedurile cu solutie propusa (conciliere), respectiv despre procedurile cu solutie impusa (arbitraj). Ambele proceduri SAL (solutionare alternativa a litigiilor) sunt facultative, voluntare si separate de procedurile din instantele de judecata.
Cum te ajuta asta pe tine? Este foarte simplu! Daca te confrunti cu o situatie delicata si nu gasesti o cale de comunicare cu banca sau cu IFN-ul de la care te-ai imprumutat, CSALB poate interveni. Conciliatorii CSALB analizeaza documentele pe care le pui la dispozitia lor si apoi propun sau impun o solutie pentru solutionarea litigiului. CSALB intervine doar la cererea ta, procedura in cauza fiind una complet separata de cea din salile de judecata. Conciliatorii despre care aminteam mai devreme sunt niste specialisti cu pregatire juridica sau economica in domeniul financiar-bancar, cu experienta in solutionarea litigiilor.
Dupa ce ai contactat CSALB, conciliatorii iti vor prezenta cele doua tipuri de proceduri SAL despre care am vorbit mai devreme. Tu vei alege procedura pe care vrei sa o urmezi, completezi cererea, iar mai apoi CSALB va contacta institutia financiara. In functie de procedura aleasa, conciliatorul acceptat de ambele parti va propune sau va impune o solutie.
Te poti adresa celor de la CSALB daca ai o relatie contractuala cu un comerciant pe baza unui contract. Asadar, trebuie sa ai un contract de cont curent cu sau fara card, card de credit sau de cumparaturi, depozit, credit, descoperit de cont, operatiuni de trezorerie, schimb valutar, certificate de depozit si asa mai departe. In cazul IFN-urilor, CSALB te poate ajuta in solutionarea litigiilor care apar in contractele de credit sau in cele de leasing.
Consumatorii care se adreseaza CSALB trebuie sa depuna o cerere tip care poate fi gasita pe site-ul institutiei, o dovada scrisa din care sa reiasa ca au incercat anterior o solutionare directa cu banca sau cu IFN-ul si un contract bancar sau alte acte aditionale specifice (extrase de cont, grafice de rambursare etc.). Documentele pot fi trimise prin e-mail pe adresa office@csalb.ro sau prin posta la adresa Str. Sevastopol nr. 24, Sector 1, Bucuresti. De asemenea, documentele pot fi depuse personal la sediul CSALB.
In cele din urma mai este extrem de important pentru consumatori sa stie ca toata aceasta procedura este gratuita. Procedura de solutionare alternativa a litigiilor, realizata de conciliatorii CSALB, dureaza cel mult 90 de zile.
Citeste si: Prima veste buna pentru romanii datori la banci, in 2024. Dobanzile scad in mod inexplicabil la inceput de an nou
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si