Oricine are de gand sa acceseze un credit trebuie sa stie ca exista doua variante de plata a sumei contractate de la banca: prin metoda ratelor descrescatoare sau prin metoda ratelor egale. In functie de profilul fiecarei persoane si de capacitatea acesteia de rambursare a banilor, fiecare dintre aceste variante vine cu anumite avantaje si dezavantaje.
Asa cum ii spune si denumirea, ratele in cazul creditului cu rate descrescatoare au valori descrescatoare. Daca va tenteaza acest tip de credit, trebuie sa stiti ca suma totala platita catre banca este mai mica decat suma totala platita in cazul creditelor cu rate egale. Cu cat suma imprumutata este mai mare si perioada de rambursare mai lunga, cu atat diferenta de costuri pe care persoana care a accesat creditul o suporta este mai mare.
In continuare, asa cum remarca specialistii de la finzoom.ro, pentru consumator, creditele cu rata descrescatoare sunt mai ieftine, platindu-se mai putine dobanzi si comisioane bancii. Insa, prima rate este mai mare, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de un venit mai mare pentru consumator pentru a se putea incadra la aceeasi valoare de credit.
Asa cum am mentionat deja, la finalul perioadei de creditare, in cazul creditelor cu rate descrescatoare, se vor plati mai putine dobanzi si comisioane bancii. De asemenea, in cazul acestor credite, consumatorii sunt mai protejati de eventualele cresteri de dobanda, la creditele cu dobanda variabila. Trebuie mentionat insa ca in cazul creditelor cu rate egale, va veti incadra cu acelasi venit la un credit cu o valoare mai mare.
Principalul dezavantaj al acestor credite cu rate descrescatoare este cel pe care l-am mentionat si in randurile anterioare. Mai exact, in cazul acestui tip de credit, rata lunara initiala va fi mai mare, ceea ce inseamna ca venitul consumatorului trebuie sa fie mai mare pentru a se putea incadra din punct de vedere financiar la creditul pe care si-l doreste. In schimb, in cazul creditelor cu rate egale, consumatorul se va putea incadra mult mai usor pentru un credit, insa va ajunge in cele din urma sa plateasca bancii dobanzi si comisioane mai mari.
Te-ar putea interesa si: Educatie financiara pentru romanii care nu vor sa ajunga la fundul sacului: in ce moneda e bine sa iei credit de la banca
Foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Partenerii nostri
Bilete de valoare in 2025. Conditiile de acordare si legile aferente
Cerinte discriminatorii pentru ocuparea unui post. Ce NU puteti include in anuntul de angajare?
Prelungirea detasarii transnationale in 2025. DOCUMENTE necesare
Imprumuturi intre societati si falimentul beneficiarului: Cum se recupereaza creanta
Dividende repartizate in 2025: Mod de calcul CASS si cum se completeaza Declaratia Unica
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar: Reguli de baza si proceduri obligatorii
Prag pentru consumul de droguri la volan? Decizia ICCJ
Drepturile pasagerilor la zborurile internationale: ce trebuie sa stie calatorii din Romania?