Oricine are de gand sa acceseze un credit trebuie sa stie ca exista doua variante de plata a sumei contractate de la banca: prin metoda ratelor descrescatoare sau prin metoda ratelor egale. In functie de profilul fiecarei persoane si de capacitatea acesteia de rambursare a banilor, fiecare dintre aceste variante vine cu anumite avantaje si dezavantaje.
Asa cum ii spune si denumirea, ratele in cazul creditului cu rate descrescatoare au valori descrescatoare. Daca va tenteaza acest tip de credit, trebuie sa stiti ca suma totala platita catre banca este mai mica decat suma totala platita in cazul creditelor cu rate egale. Cu cat suma imprumutata este mai mare si perioada de rambursare mai lunga, cu atat diferenta de costuri pe care persoana care a accesat creditul o suporta este mai mare.
In continuare, asa cum remarca specialistii de la finzoom.ro, pentru consumator, creditele cu rata descrescatoare sunt mai ieftine, platindu-se mai putine dobanzi si comisioane bancii. Insa, prima rate este mai mare, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de un venit mai mare pentru consumator pentru a se putea incadra la aceeasi valoare de credit.
Asa cum am mentionat deja, la finalul perioadei de creditare, in cazul creditelor cu rate descrescatoare, se vor plati mai putine dobanzi si comisioane bancii. De asemenea, in cazul acestor credite, consumatorii sunt mai protejati de eventualele cresteri de dobanda, la creditele cu dobanda variabila. Trebuie mentionat insa ca in cazul creditelor cu rate egale, va veti incadra cu acelasi venit la un credit cu o valoare mai mare.
Principalul dezavantaj al acestor credite cu rate descrescatoare este cel pe care l-am mentionat si in randurile anterioare. Mai exact, in cazul acestui tip de credit, rata lunara initiala va fi mai mare, ceea ce inseamna ca venitul consumatorului trebuie sa fie mai mare pentru a se putea incadra din punct de vedere financiar la creditul pe care si-l doreste. In schimb, in cazul creditelor cu rate egale, consumatorul se va putea incadra mult mai usor pentru un credit, insa va ajunge in cele din urma sa plateasca bancii dobanzi si comisioane mai mari.
Te-ar putea interesa si: Educatie financiara pentru romanii care nu vor sa ajunga la fundul sacului: in ce moneda e bine sa iei credit de la banca
Foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si