CE doreste sa se asigure ca tarile din UE implementeaza legislatia privind instrumentele de plata electronica
comisia europeanainstrumente de plata electronicafrantalegislatiee-moneycreditare
Belgia, Spania, Franta, Cipru, Polonia si Portugalia au fost atentionate de Comisia Europeana ca in urmatoarele doua luni sa ia masuri de actualizare a legislatiei nationale in conformitate cu cele mai noi directive din sectorul instrumentelor de plata electronica. Directiva se doreste a fi un instrument de facilitare a intrarii pe piata a companiilor noi. Regulile, inclusiv dimensiunea prudentiala, sunt legate de activitatile specifice de tranzactionare electronica (2009/110/CE).
Banii electronici sunt echivalentul banilor-gheata, stocati pe un dispozitiv electronic sau pe server. Un mijloc deja popular de e-money este "portofelul electronic", pe care utilizatorii pot stoca sume mici de bani, pentru diverse plati. Sistemul si arhitectura e-money pot fi stocate si pe alte dispozitive, precum smartphone-uri si pot servi la plata prin internet.
Termenul-limita pentru implementarea acestor masuri a fost 30 aprilie 2011. Comisia ar putea penaliza tarile in cauza, daca nu actioneaza in urmatoarele doua luni.
Comisia doreste sa asigure un o noua modalitate de plata cu bani electronici, sa permita accesul pe piata al companiilor nou-aparute si sa stimuleze o concurenta "sanatoasa" intre participanti.
Potrivit comunicatului oficial al Comisiei Europene, de aceste facilitati ar putea beneficia atat consumatorii, cat si antreprenorii, respectiv economia europeana.
Directiva se concentreaza asupra factorului de modernizare a regulamentelor UE privind utilizarea banilor electronici, cu precadere asupra instaurarii unui regim prudential in institutiile care se ocupa cu activitati e-money.
Cele mai multe state europene au implementat complet Directiva, in timp ce Belgia, Spania, Franta, Cipru, Polonia si Portugalia au lasat deoparte unele amendamente. Fara o integrare completa a Directive privind e-money, companiilor nu vor putea beneficia de avantajele acestui instrument modern.
"Principalele schimbari in legatura cu implementarea EMD in
Romania se refera la crearea unor institutii care sa opereze aceste instrumente de plata electronica; momentan, institutiile pot functiona doar ca instrumente de creditare. Institutiile pentru "banii electronici" vor fi autorizate de BNR si conditiile privind capitalul lor minim vor fi reduse de la 1 milion euro la 350.000 euro", se arata intr-un material
iflr.com, din luna ianuarie a anului trecut.