Ce criterii trebuie sa indeplineasca planul de reorganizare a unei banci
ghid reorganizare bancaraautoritatea bancara europeanaeba
Banca Nationala a Romaniei (BNR), care este autoritate de rezolutie pentru sistemul bancar local, a publicat ghidul Autoritatii Bancare Europene (EBA) privind criteriile minime pe care trebuie sa le indeplineasca planul de reorganizare a activitatii daca o banca se confrunta cu probleme.
BNR a publicat un comunicat al EBA cu privire la ghidul Autoritatii Bancare Europene referitor la criteriile minime de indeplinit de catre un plan de reorganizare a activitatii (EBA/GL/2015/21).
Ghidul se adreseaza deopotriva autoritatilor competente si autoritatilor de rezolutie.
BNR este autoritate competenta, atat pentru institutiile de credit, cat si pentru celelalte entitati carora le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 312/2015 privind redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii.
Planul de reorganizare a activitatii este reglementat in art. 52 din Directiva 2014/59/UE. Aceste prevederi au fost transpuse in art. 332–340 din Legea nr. 312/2015.
Planul de reorganizare a activitatii se intocmeste in termen de o luna de la data aplicarii instrumentului de recapitalizare interna (bail-in) de catre institutia care face obiectul acestui instrument si care il prezinta autoritatii de rezolutie.
In cadrul acestuia, sunt prezentate masurile care vizeaza restabilirea viabilitatii pe termen lung a institutiei ori a unor parti ale activitatii acesteia, intr-un termen rezonabil.
Planul de reorganizare trebuie sa includa o serie de elemente minime, iar evaluarea posibilitatii acestuia de a restabili viabilitatea pe termen lung a institutiei se realizeaza de catre autoritatea de rezolutie de comun acord cu autoritatea competenta.
Daca cele doua autoritati estimeaza ca planul va atinge obiectivul anterior mentionat, autoritatea de rezolutie aproba planul.
Ghidul Autoritatii Bancare Europene (EBA/GL/2015/21) trateaza criteriile minime pe care trebuie sa le satisfaca un plan de reorganizare a activitatii pentru a fi aprobat de catre autoritatea de rezolutie.
Ghidul detaliaza: criteriile minime pe care autoritatea de rezolutie si autoritatea competenta trebuie sa le aiba in vedere in cadrul evaluarii planului de reorganizare a activitatii circumscrise urmatoarelor aspecte: credibilitatea; adecvarea strategiei si masurilor de reorganizare; consecventa, monitorizarea si verificarea, procesul de coordonare intre autoritatea de rezolutie si autoritatea competenta, in contextul evaluarii planului de reorganizare.