Ce au vandut si ce au cumparat cele cinci SIF si Fondul Proprietatea
vanzari sifachizitii siffondul proprietatea
In trimestrul al doilea al anului, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) si Fondul Proprietatea (FP) au efectuat achizitii dar au mai si vandut din detineri, potrivit unei analize a Prime Transaction.
Cele mai importante vanzari efectuate de SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au facut din detinerile bancare. La jumatatea anului, SIF1 a ramas cu 2,41% din actiunile BRD si cu 0,68% din titlurile Erste Bank (EBS), dupe ca a vandut aproape 7 milioane de actiuni BRD (1% din capitalul social) si 500.000 de actiuni EBS (0,12% din capitalul social).
In trimestrul al doilea, SIF1 a lichidat complet participatiile la FP si Ductil si a mai vandut din participatiile din sectorul energetic: 9,5 milioane de actiuni OMV Petrom, 13.000 de actiuni Transgaz, precum si 228.000 de actiuni SIF Muntenia (SIF4).
In acelasi timp, SIF1 a cumparat 5% din titlurile SIF Moldova (SIF2) si a suplimentat participatiile la Transelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica. SIF1 a mai primit actiuni gratuite la Banca Transilvania, Iamu Blaj si a subscris la majorarea capitalului social la Petrocart.
In cazul SIF2, aceasta a facut cea mai importanta achizitie cumparand titluri emise de Banca Transilvania: 77,2 milioane de actiuni (3,5% din capitalul social al bancii) de la Bank of Cyprus, diferenta de 30 de milioane de titluri fiind actiuni gratuite primite in contul majorarii de capital prin capitalizarea profitului realizat in 2013.
In acelasi timp, SIF2 si-a consolidat pozitiile la Electromagnetica si Compa Sibiu, unde a ajuns sa detina 5%, respectiv 6%. Alte achizitii s-au facut la Aerostar, Antibiotice, SSIF Broker Cluj si Electrica, in cadrul ofertei publice initiale.
In al doilea trimestru, SIF2 a lichidat participatia la Erste Bank si a mai vandut cantitati mici de actiuni la SIF1, SIF4 si SIF Oltenia (SIF5).
In ceea ce priveste SIF Transilvania (SIF3), aceasta a avut o activitate redusa, constand in lichidarea participatiilor pe care le avea la Biofarm si Granat SA Aurora Mangalia.
La capitolul cumparari, SIF3 a reintrat pe Erste Bank, achizitionand 23.000 de actiuni, dupa ce a lichidat complet participatia la banca austiaca in primul trimestru din 2014.
De asemenea, SIF4 a vandut, in trimestrul al doilea, 15,8 de milioane de actiuni BRD (2,27% din capitalul social al BRD) si a redus expunerea pe sectorul energetic prin vanzarea de 20 milioane de actiuni OMV Petrom, de 10.000 de actiuni Transgaz si de 300.000 de actiuni Romgaz.
Lichiditatile obtinute din vanzari au finantat cumpararea a 52 de milioane de actiuni Banca Transilvania (2,36% din capitalul social al bancii) de la Bank of Cyprus si a 205 de milioane de actiuni Biofarm (18,75% din capitalul social al emitentului).
SIF4 a mai achizitionat titluri la SSIF Broker, unde a ajuns sa detina aproape 15% din actiuni, si la SIF1, pana la o participatie de 2,53% din capitalul SIF1 .
In trimestrul al doiea, SIF Oltenia (SIF5) a continuat sa-si reduca expunerea pe sistemul bancar prin vanzarea a 0,89 milioane de actiuni BRD si a 8,83 milioane de actiuni Banca Transilvania.
SIF5 a mai vandut 32,8 milioane de actiuni FP, 5,5 de milioane de actiuni Petrom si a lichidat detinerea la Elars Ramnicu Sarat.
Fondurile obtinute au finantat achizitii de 30% din actiunile producatorului de uleiuri Argus Constanta (UARG), de 0,56% din actiunile Antibiotice Iasi, de 2,24% din titlurile Electromagnetica si de 0,49% din Electrica, in cadrul ofertei publice initiale.
In urma suplimentarii investiilor in emitentii de mai sus, SIF5 a ajuns la detineri de 85,75% la UARG, de 12,02% la Antibiotice, de 24,65% la Electromagnetica si de 0,49% din Electrica.
In acelasi timp, FP a lichidat complet detinerea de 13,49% din Transelectrica si a vandut 5% din Romgaz, ramanand cu 10% din actiunile producatorului de gaze.
De asemenea, FP a mai vandut 1,8 milioane de actiuni la Oil Terminal si 134.000 de actiuni la Primcom, in cadrul programului de rascumparare de actiuni de catre societate.
Totodata, FP a primit actiuni la CE Oltenia si Hidroelectrica, in urma majorarilor de capital social.