Cati bani iti dispar de pe card, cand retragi cash de la bancomat: se aduna sume frumoase
comisioane retragere cashcomisioane atmcomisioane bancomate
Peste 19 milioane de carduri, de debit si de credit, au romanii in portofele, iar, atunci cand nu platesc cu ele, ci vor sa retraga bani de la bancomat, operatiunea asta ii costa destul de mult, daca nu gasesc un ATM al bancii care le-a emis cardul.
Cine detine un
card sau mai multe, emise de cele mai mari banci din Romania are acces si la unele dintre cele mai extinse retele de bancomate, astfel incat retragerea de numerar este gratuita, insa daca va folosi aparatele altei banci, va trebui sa plateasca un comision deloc neglijabil.
O parte din banci ofera comisioane zero pentru retrageri, daca clientul incaseaza lunar venituri recurente in contul de card.
Insa, in general, comisioanele sunt de la cativa lei, pana la zeci sau chiar sute, in functie de cat de mult numerar este retras, arata o analiza realizata de
wall-street.ro.
Conform acesteia, CEC Bank este singura banca de top 10 din Romania care nu percepe comision cand vrei sa retragi bani de la bancomatele altor competitori.
Intrucat bancomatele in sine costa zeci de mii de euro si nici intretinerea unei retele nu este ieftine, celelalte banci transfera costurile catre clientii altor banci.
Cel mai mare comision ajunge chiar si la 1,5% din suma retrasa.
Daca aveti cont la Banca Transilvania, cea mai mare banca din tara, si vreti sa scoateti bani de la bancomatele altor banci, operatiunea costa 2,5 lei + 0,5% din suma de retras. Asadar, daca vreti sa retrageti 200 de lei, comisionul se va calcula astfel: 2,5 lei (comision fix) + 1 leu, care reprezinta 0,5% din suma retrasa, deci 3,5 lei.
BCR, a doua cea mai mare banca din Romania, percepe un comision de 1% si are si un prag minim, de 15 lei. Astfel, daca vreti sa retrageti 200 de lei, comisionul fara pragul minim de 15 lei ar fi 2 lei, insa va trebui sa platiti, in cele din urma, 15 lei, de patru ori mai mult fata de cat ar fi fost cazul la Banca Transilvania.
Pentru depasirea pragului minim solicitat de BCR la retragerile de la ATM-urile altor banci, un client ar trebui sa retraga peste 1.500 de lei.
BRD, a treia banca din tara, va taxeaza cu sapte lei + 1% din suma retrasa de la un bancomat din afara retelei sale de ATM-uri. Astfel, pentru 200 de lei retrasi, comisionul va fi de 9 lei (sapte lei comision fix + doi lei comisionul procentual).
Cel mai mare comision procentual este impus de Raiffeisen Bank: 1,5% din suma retrasa.
Insa, in cazul unor sume de cateva sute de lei, acest comision este depasit de bancile care impun, pe langa comisionul procentual, si praguri minime (BCR, UniCredit) sau si o suma fixa (Banca Transilvania, BRD, ING).
Cat va costa retragerile in euro
Pentru retragerile de euro de la ATM-urile altor banci, BCR are un comision de 1,75% din suma retrasa, dar banca impune si un prag minim de 5 euro.
Astfel, pentru a retrage 100 de euro de la bancomatele altei banci, BCR percepe de fapt un comision de 5% din suma respectiva. In schimb, tot pentru 100 de euro, Banca Transilvania percepe 1,5 euro.
De asemenea, BRD retine un comision de sapte lei + 1% din suma retrasa de la ATM-ul altei banci.
Prin urmare, la o retragere de 100 de euro, veti fi taxati cu 11,94 lei, suma calculata la cursul actual al euro.
Foto: pexels.com