Moneda euro a debutat in luna aprilie cu o evolutie pozitiva, castigand in prima zi 0,0005 unitati si ajungand astfel la o cotatie de 4,9700 lei. Asadar, moneda unica europeana se afla destul de aproape de nivelul maxim istoric pe care l-a atins in tara noastra, si anume 4,9783 lei pentru un euro. In aceste conditii, nu sunt deloc putini cei care se intreaba cand va reusi moneda euro sa atinga pragul de 5 lei.
Potrivit previziunilor iBanFirst pentru anul 2024, economia Romaniei va inregistra o crestere de 2,7%, sustinuta de investitiile publice si de consumul privat. Se estimeaza ca inflatia va oscila in jurul valorii de 5%, in timp ce cursul RON/EUR se va mentine relativ stabil. Aceste prognoze sunt furnizate de iBanFirst, unul dintre cei mai importanti furnizori globali de servicii de schimb valutar si plati internationale pentru companii. iBanFirst a fost inclus pentru al cincilea an consecutiv in topul „FT1000” al companiilor europene cu cea mai rapida crestere.
In conformitate cu tendintele observate la nivel european, economia Romaniei se va dezvolta moderat, sub potentialul sau. Potrivit estimarilor iBanFirst, PIB-ul Romaniei va inregistra o crestere de 2,7% in 2024, depasind usor ritmul de 2,0% inregistrat in anul precedent. Aceasta crestere economica va fi sustinuta in principal de investitiile publice si de consumul privat, reprezentand astfel o performanta semnificativa in contextul macroeconomic actual.
„Perspectivele noastre privind evolutia economiei romanesti sunt pozitive. Estimam ca PIB-ul va avea o crestere medie anuala de circa 4% in urmatorii 10 ani. Aceasta rata de crestere este mai scazuta decat in trecut, deoarece reflecta o incetinire a cresterii la nivel global. Se preconizeaza ca majoritatea economiilor vor opera sub potentialul lor in 2024 si in anii urmatori”, spune Alin Latu, Country Manager iBanFirst Romania.
Intr-un context economic deloc usor, marcat de volatilitatea preturilor, de inflatia ridicata si de cresterea deficitelor bugetare, cursul de schimb al leului a pastrat o relativa stabilitate in raport cu euro, trend care se va mentine in acest an. Analistii prognozeaza un curs EUR/RON care va oscila intr-un interval strans in cea mai mare parte a anului, situandu-se intre 4,99 si 5,02.
In ceea ce priveste cursul USD/RON, ne putem astepta la o tendinta descendenta a dolarului incepand cu al doilea trimestru, pe fondul relaxarii politicii monetare a Fed, declinului productivitatii in SUA si procesului de dedolarizare. Cu toate acestea, incepand din luna ianuarie, sentimentul investitorilor fata de evolutia dolarului s-a imbunatatit. Moneda americana se afla intr-o pozitie favorabila pentru performanta in acest an, sustinuta de factori geopolitici si de rezilienta economiei americane, care a inregistrat o crestere a productivitatii de 3,2% in ultimul trimestru al anului 2023, in contrast cu economia UE.
Citeste si: Cel mai prost sfat legat de bani pe care l-am primit de la tata: sa iti faci credit pentru casa
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si