Intr-o lume financiara in continua schimbare, romanii continua sa pastreze o relatie speciala cu depozitele bancare, considerate inca o optiune atractiva pentru gestionarea economiilor personale. Astfel, intrebarea care planeaza in mintea multor oameni face referire la cat se mai poate castiga din depozitele bancare in anul 2023. Cu toate optiunile diverse de investitii disponibile astazi, multi aleg sa pastreze o parte semnificativa din economii in banci, bazandu-se pe beneficiile pe care le ofera aceasta forma traditionala de economisire.
In primul rand, depozitele bancare ofera o siguranta financiara sporita, ele fiind asigurate de catre Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, ceea ce inseamna ca banii investiti sunt protejati in cazul unei crize financiare sau al falimentului bancii. De asemenea, poti accesa banii investiti in depozit in orice moment, fara penalitati majore, ceea ce face aceasta optiune potrivita pentru economiile de urgenta sau cheltuieli neprevazute. Nu in ultimul rand, depozitele bancare ofera un randament garantat, cunoscut dinainte, ceea ce inseamna ca stii exact cat vei castiga la finalul perioadei de depozitare.
In acelasi timp insa, rata dobanzii la depozitele bancare este adesea mai mica decat potentialul de castig pe pietele financiare sau in alte investitii, ceea ce poate reduce cresterea capitalului pe termen lung. Mai mult, daca dobanda la depozit nu depaseste rata inflatiei, puterea de cumparare a banilor tai poate sa scada in timp.
Potrivit unei analize realizate de Conso.ro, dobanzile la depozite au inceput sa scada in acest an mai repede decat cele la credite, inca din luna ianuarie. Raportandu-ne la depozitele noi la termen pentru gospodarii, cu scadenta de pana la un an inclusiv, dobanda medie in luna iunie 2022 era de 4.38%. Pana la finalul anului trecut dobanda medie a tot crescut, ajungand in luna decembrie la un nivel de 7.09%. Au urmat insa sase luni de scadere, in luna iunie a anului curent ajungand la 6.37%.
In cazul depozitelor in euro, dobanda este cu mult mai scazuta. In iunie 2022, dobanda medie la depozitele in euro cu scadenta de pana la un an inclusiv era de numai 0.07%. Au urmat cresteri pana la finalul anului trecut, ajungand in luna decembrie la un nivel de 1.05%. Ascensiunea a continuat si pe parcursul anului curent, ajungand in luna iunie la 1.46%.
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!