Cat ne vor costa ratele la banca, pana la finele anului: mai creste ROBOR sau ramane cuminte
rate la bancarobordobanzi
Dupa ce ROBOR ne-a surprins pe toti anul acesta, crescand de la 3,02% pe an, cat era in zorii lui 2022, la peste 8% in prezent, multi dintre romanii cu datorii la banci se intreaba cat de departe va ajunge indicele pana la final de an.
Desigur ca nu exista garantii, mai ales in contextul economic actual, sensibil atat pe plan intern, cat mai ales extern, dar putem sa analizam opiniile economistilor si ne putem face o idee de aici.
De exemplu, Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania si vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiari Bancari (AAFBR), considera ca vom incheia anul curent cu un ROBOR in jur de 7%.
Expertul are si o estimare privind dobanda pe politica monetara pe care BNR a urcat-o agresiv in ultima perioada, in incercarea de a tempera inflatia. In privinta ei, Codirlasu se asteapta sa ajunga la aproximativ 6%. Amintim ca, incepand din 8 august, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,50% pe an, de la 4,75% pe an, cresterea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50% pe an, de la 5,75% pe an si, totodata, majorarea dobanzii la facilitatea de depozit la 4,50% pe an, de la 3,75%.
Revenind la previziunilile vicepresedintelui CFA Romania, acestuia ii starneste ingrijorari deficitul de cont curent al Romaniei: "In ritmul acesta exista riscul sa ajungem la 10% din PIB pana la sfarsitul anului".
"Probabil ca BNR va mai creste anul acesta dobanda undeva in jur de 6%. Daca ar avea nevoie de un stimulent mai puternic ar putea sa majoreze intervalul coridorului dintre dobanda la depozitele si cea la creditele constituite de banci la BNR. A mai facut lucrul acest in trecut. Este un alt mod de a ridica dobanzile fara a ridica dobanda cheie efectiv. De altfel, majoritatea bancilor centrale din regiune s-au oprit din ciclul de crestere al dobanzilor de referinta la 6,5% – 7%, in Polonia si Cehia. Ungaria nu a urmat acelasi trend, dar ea isi sustine cursul de schimb prin cresterea dobanzii cheie", a declarat Adrian Codirlasu.
Te-ar putea interesa si: Salariul mediu in Romania e in jur de 800 de euro. Fata de anul trecut, veniturile angajatilor au crescut cu peste 12 la suta
Cu un ROBOR mai mic decat in prezent, povara financiara a romanilor datori la banci s-ar putea diminua, deci, pana la final de an. Desigur, in varianta in care aceste estimari se vor adeveri, iar factorii de risc, despre care ne vorbesc toti economistii, nu isi vor intra in drepturi.
Amintim ca, in ultimele doua zile,
ROBOR a fost afisat in scadere. Pe 8 august, ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a coborat la 8,02% pe an, de la 8,06% cat era cu o zi in urma, cand scazuse de la 8,14% pe an. ROBOR la 6 luni, folosit in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a coborat la 8,19% pe an, de la 8,21%. ROBOR la 12 luni, a coborat, la randul lui, la 8,30% pe an, de la 8,32% pe an.
Foto: pixabay