Cat de mult s-au scumpit BANII: la ce dobanzi poti lua credite de consum de la banci
dobanzi credite romaniadobanzi activebanci ieftine
Dobanzile practicate de banci sunt de doua feluri: pasiva si activa. Cea pasiva se refera la nivelul la care este dispusa banca sa recompenseze economiile din depozite, iar cea activa reprezinta cat percepe pentru a-ti da bani cu imprumut. In prezent, aceste dobanzi sunt cuprinse intre 6,45% si 17,49%.
Nivelul dobanzii este conditionat si de optiunile accesate de clienti, precum incasarea salariului intr-un cont deschis la banca respectiva, si de politica bancii.
In general, bancile mari, care atrag un volum mare de depozite de la clienti, depozite din care finanteaza creditarea, isi permit sa atraga clienti si cu dobanzi active mai mari.
In schimb, bancile care nu au un raport foarte bun intre credite si depozite au dobanzi mai mari la credite. Un alt factor determinant pentru nivelul dobanzii este profilul de risc al clientilor.
Potrivit datelor Conso, cele mai mici dobanzi la un credit de nevoi personale sunt la BRD, Banca Transilvania si Garanti BBVA, iar cele mai mari, de peste 10%, la UniCredit, Raiffeisen si ING.
Dobanzile oferite de banci la creditele de consum incep de la 6,45% si pot ajunge pana la 17,49%, in functie de optiunile pe care clientii le acceseaza, dar si a anumitor criterii care tin de politica bancii si de bilantul fiecarei banci.
De exemplu, pentru un credit de nevoi personale in valoare de 20.000 de lei, acordat pe cinci ani, BRD cere o dobanda de 6,45%, cea mai mica dintre optiunile disponibile de pe comparatorul de servicii financiare.
BRD este urmata de Banca Transilvania, cu o dobanda de 6,92%, si Garanti BBVA, cu 7,17%.
Din punctul de vedere al dobanzii anuale efective (DAE), costul total al creditului, care include si comisioanele bancilor, nivelul este mai mare in functie de fiecare banca. Printre comisioanele pe care bancile le mai pot percepe sunt taxe de administrare a creditului, comision de analiza sau costul unei asigurari de viata.
Urmatoarea banca din top 10 banci cu cele mai mici dobanzi la creditele de consum este Alpha Bank, care precepe o dobanda de 7,57%. Clasamentul continua cu CEC Bank, cu o dobanda la creditul de nevoi personale de 8,37%, si BCR (8,49%) si Banca Romaneasca (9,27%).
Ultimele trei banci, care se regasec in clasamentul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de consum sunt OTP Bank (9,29%), Idea bank (9,32%) si Patria Bank (9,85%).
Care sunt bancile care au cele mai mari dobanzi
In functie de optiunile clientilor, de profilul acestora si de istoricul de creditare, dobanzile pot ajunge la valori mai mari, cum ar fi la Alpha Bank, unde rata dobanzii poate ajunge la 15,57%, in timp ce, la BCR, valoarea maxima este de 16,99%, iar, la OTP Bank, si la Patria Bank, nivelul dobanzilor pot ajunge la 17,79%, respectiv 14,7%.
Printre bancile care au cele mai mari dobanzi la creditele de consum, se numara UniCredit, unde dobanda anuala efectiva ajunge chiar si la 19,65%.
In acelasi timp, Raiffeisen Bank are o dobanda de 12%, iar ING Bank una de 12%.
De asemenea, la Intesa Sanpaolo, rata dobanzii este de 11,25%, iar, la Alior Bank, de 11,19%.
Scumpirea creditelor a fost determinata de majorarile succesive ale ratei dobanzii de politica monetara de catre Banca Nationala a Romaniei, care a ajuns la 2,5%, majorata recent cu 0,5%.