Executivul a pregatit un pachet legislativ cu mai multe masuri fiscale si de combatere a evaziunii pentru care isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului.
Masurile pregatite de Palatul Victoria nu au fost primite cu mare entuziasm de specialisti, multi exprimandu-si deja ingrijorarea cu privire la faptul ca toate aceste masuri s-ar putea intoarce impotriva statului mai devreme sau mai tarziu. In plus, nici oamenii de afaceri nu sunt multumiti de ideile Executivului, ei spunand ca multe firme mici vor ajunge in faliment pe parcursul anului viitor.
Nici macar cei care desfasoara activitati independente nu au scapat de ochiul vigilent al guvernantilor. Mai exact, dupa ce actualul pachet legislativ va fi adoptat, pentru activitatile independente vor fi achitate contributii la sanatate (CASS) in functie de un sistem de 6 - 60 de salarii minime pe economie. Pana acum, pentru plata CASS-ului se tinea cont de un sistem 6 - 12 - 24 de salarii minime pe economie.
Ce inseamna, de fapt, acest sistem de 6 - 60 de salarii minime pe economie? Ei bine, veniturile care nu depasesc cuantumul a 6 salarii minime pe economie nu se va plati contributia la sanatate. Apoi, pentru veniturile care depasesc 60 de salarii minime, contributia va fi limitata la cele 60 de salarii.
Potrivit masurilor propuse de Executiv, “persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat cele realizate in baza contractelor de activitate sportiva, potrivit legii, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pe fiecare sursa de venit, la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, respectiv norma anuala de venit ajustata, dupa? caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”.
Mai departe, “contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat cele realizate in baza contractelor de activitate sportiva, potrivit legii, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul. Pentru declararea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate acesti contribuabili depun declaratia unica la termenele si in conditiile prevazute in cazul impozitului pe venit pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente”.
In situatia in care baza de calcul, cumulata din una sau mai multe surse de venit din activitati independente, corespunzatoare veniturilor estimate/realizate sau pentru care s-a aplicat retinerea la sursa in cursul anului, dupa caz, este mai mica decat cea corespunzatoare unei baze de calcul egala cu nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente datoreaza o diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate pana la nivelul celei corespunzatoare bazei de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara.
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si