Care sunt cele mai bine vandute fonduri cu componenta de actiuni din Romania
fonduri capital protejatraiffeisen asset managementraiffeisen confortraiffeisen confort euro
In ultimul an, fondurile cu capital protejat au atras peste 140 milioane de lei, fiind de departe cele mai vandute fonduri cu componenta de actiuni din Romania.
In contextul scaderii accentuate a dobanzilor, tot mai multi clienti cauta alternative de plasament la depozitele clasice.
Fiind obisnuiti cu produse conservatoare, fondurile cu capital protejat au fost primele care au trezit interesul clientilor, deoarece pot oferi un randament superior in conditii de risc redus.
Astfel, Raiffeisen CONFORT, singurul fond deschis de investitii cu capital protejat din Romania, are active de 130 milioane de lei, de opt ori mai mari decat la inceputul anului trecut.
Totodata, Raiffeisen CONFORT EURO, lansat pe 1 octombrie 2013, fond deschis cu capital protejat denominat in euro, a depasit deja active de 16 milioane de euro, de cinci ori mai mari decat la data redenominarii, acum mai putin de un an.
"Fondurile cu capital protejat se dovedesc a fi plasamente ideale pentru clientii care isi doresc sa obtina castiguri mai mari decat randamentele oferite de instrumentele clasice de economisire, dar, in acelasi timp, nu au un apetit ridicat la risc.
Asa cum era de asteptat, primii care si-au manifestat interesul au fost clientii cu averi ridicate, plasamentul mediu/client fiind de peste 100.000 de euro pentru mai mult de jumatate din activele atrase.
Ne bucura insa mult interesul manifestat si de un numar in crestere de clienti cu disponibilitati mai reduse, deoarece aceste produse sunt foarte usor accesibile si pentru sume foarte mici, oferind exact aceleasi avantaje pentru toti", a declarat Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management (RAM).
Fondurile cu capital protejat administrate de RAM urmaresc valorificarea unei evolutii favorabile a pietelor de actiuni, locala si internationala, si isi propun sa protejeze banii investiti daca aceste piete nu au o evolutie pozitiva.
Strategia investitionala utilizata este cunoscuta in literatura de specialitate sub denumirea de CPPI (Constant Proportion Portfolio Insurance), strategie folosita pe scara larga la nivel international, atat pentru administrarea fondurilor de investitii, cat si a fondurilor de pensii.
Una dintre caracteristicile foarte apreciate de investitori a fost incorporarea in valoarea protejata a fiecarei cresteri cu mai mult de 1% a valorii unitatii de fond, toti investitorii beneficiind de aceleasi avantaje indiferent de momentul in care decid sa investeasca.