Piata de capital este un mediu complex, plin de oportunitati pentru investitori, dar care poate parea destul de confuz pentru cei care nu au experienta in domeniu si care nu detin cunostinte de baza in aceasta directie.
Daca ai auzit despre actiuni si obligatiuni, dar nu esti sigur la ce se refera aceste concepte, uite o explicatie simpla a diferentelor dintre ele. Stiind aceste lucruri, vei putea intelege mai bine cum functioneaza lucrurile pe piata de capital!
Fara doar si poate, ai auzit de multe ori despre actiuni. Pe scurt, actiunile reprezinta titluri de capital emise de societatile comerciale. Atunci cand cumperi actiuni, devii un mic proprietar al companiei respective. Aceasta inseamna ca detii o parte din capitalul societatii, divizat in parti egale.
Persoanele care detin actiuni se numesc actionari. Unul dintre avantajele de a fi actionar este acela ca ai dreptul sa primesti o parte din profitul companiei sub forma de dividende, in functie de numarul actiunilor pe care le ai. Dividendele reprezinta cota ta parte din profiturile care nu sunt reinvestite de societate si sunt distribuite actionarilor. In cazul in care societatea se lichideaza, actionarii au, de asemenea, dreptul la o cota parte din valoarea societatii.
Un alt aspect important legat de actiuni este dreptul de vot. Majoritatea actiunilor tranzactionate pe piata de capital au si drept de vot si sunt numite actiuni comune. Asta inseamna ca poti participa la adunarile generale ale actionarilor si poti vota in ceea ce priveste administrarea societatii. Totusi, exista si actiuni preferentiale care nu confera drept de vot.
Obligatiunile sunt titluri de creanta care reprezinta un tip de imprumut acordat detinatorilor de obligatiuni catre un emitent. Emitentul poate fi o autoritate publica, o societate comerciala sau o alta entitate. Cand cumperi obligatiuni, de fapt imprumuti bani emitentului si devii un creditor. Emitentul este echivalentul debitorului, iar tu, ca detinator de obligatiuni, esti creditorul.
In schimbul imprumutului, emitentul plateste o dobanda periodica, cunoscuta sub numele de cupon, si se angajeaza sa returneze valoarea integrala a obligatiunii la o data viitoare stabilita, numita scadenta. Aceasta dobanda reprezinta beneficiul pentru detinatorul de obligatiuni.
Exista mai multe tipuri de obligatiuni despre care ar trebui sa ai cunostinte. Obligatiunile corporative sunt acelea care sunt emise de societatile comerciale, iar obligatiunile municipale sunt emise de autoritatile locale sau regionale in scopuri de utilitate publica. In cele din urma, obligatiunile de stat sunt emise de guvern sau de alte autoritatile statale.
Diferenta principala intre actiuni si obligatiuni consta in ceea ce reprezinta: actiunile confera drepturi de proprietate asupra unei parti a companiei, in timp ce obligatiunile reprezinta un imprumut acordat unei entitati. Ambele sunt instrumente financiare valoroase, dar au caracteristici diferite.
Te-ar putea interesa si Ne luam la revedere, incet-incet, de la banii fizici
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!