Care e atmosfera de pe pietele financiare: investitorii se tem mai mult de inflatie decat de un conflict Rusia-Ucraina
investitiibitcoincriptomonedeburepiata financiaraactiuni
Actiunile americane si europene traverseaza o perioada marcata de scaderi semnificative, in timp ce nici piata criptomonedelor nu o duce prea bine. Principalele active digitale inregistrand si ele deprecieri chiar si de doua cifre. De vina pentru deprecieri sunt tensiunile tot mai mari dintre Rusia si Ucraina, dar si temerile investitorilor cu privire la evolutiile economice. Cele din urma par sa primeze ca importanta, in viziunea investitorilor.
Piata americana, puternic concentrata pe tehnologie, a inregistrat pierderi saptamana trecuta din cauza temerilor legate de masurile antiinflationiste ale Fed. Indicele NASDAQ a suferit o "corectie" de -10%, in timp ce pietele internationale mai ciclice au avut performante superioare, conform analistului eToro, Bogdan Maioreanu.
Randamentul obligatiunilor americane pe 10 ani a atins pentru scurt timp 1,9%, iar pretul petrolului Brent s-a apropiat de 90 de dolari. Investitorii sunt ingrijorati ca inflatia va duce la cresterea ratelor dobanzilor, la incetinirea economiilor si la scaderea profiturilor companiilor.
Potrivit sondajului eToro Retail Investor Beat, pentru investitorii romani, inflatia ramane cea mai mare ingrijorare si cel mai mare risc extern in urmatoarele 3 luni - 53% (fata de 51% in T3), urmata de economia romaneasca (45%) si economia globala (40%).
In ciuda intensificarii amenintarilor din regiune, mai putini investitori romani se tem de un conflict international, 24% in ultimul sondaj, fata de 26% cu un trimestru inainte. Aceasta este o tendinta contrara celei prezente in regiune. Investitorii polonezi se tem mai mult de razboi, de la 19% in trimestrul al treilea din 2021 la 32% in ultimul trimestru al anului trecut. Si temerile cehilor privind un posibil conflict au crescut de la 19% la 26%.
In Romania, cei mai putin ingrijorati de un posibil conflict in regiune sunt investitorii tineri, de pana la 34 de ani, respectiv 22%. Singura generatie a carei ingrijorare cu privire la un conflict a crescut, este cea de peste 55 de ani, procentul ajungand la 27%, in crestere de la 26% in ultimul trimestru.
Acelasi nivel de ingrijorare ca si in cazul unui conflict international il manifesta investitorii romani si pentru posibilitatea cresterii taxelor (24%).
In ceea ce priveste economia romaneasca, 81% dintre investitori au declarat ca sunt foarte increzatori in siguranta locului de munca iar 77% sunt increzatori in ceea ce priveste veniturile si nivelul de trai. Cu toate acestea, 74% dintre romani nu au incredere in evolutia viitoare a economiei locale.
Legat de masurile antiinflationiste, 70% dintre respondenti cred ca Banca Nationala a Romaniei va majora in continuare dobanzile in 2022. Pentru a se pregati pentru acest lucru, 28% au declarat ca au rambursat datorii, 22% au economisit mai mult si 19% au cumparat mai multe active criptografice. 22% nu au luat nicio masura pentru a se proteja de un astfel de eveniment.
39% intentioneaza sa investeasca mai mult
In 2022, 39% intentioneaza sa investeasca mai mult, in timp ce 37% vor investi aceeasi suma ca in 2021. Domeniul in care mai multi romani planuiesc sa investeasca in acest an este cel al criptoactivelor, 51% declarand ca intentioneaza sa aiba acest instrument in portofoliu, fata de 49% cu un trimestru inainte. Doua treimi din investitorii romani (66%) considera ca Bitcoin va fi cea mai buna optiune de cumparare de investitii in urmatoarele 3 luni, urmata de Ethereum (40%) si Litecoin (23%).
Anul trecut, top 5 cele mai cumparate criptoactive de catre romanii de pe platforma eToro au fost, in ordine, Cardano,
Bitcoin, Ethereum, Ripple si Dogecoin.
Toate celelalte alocari de instrumente sunt in scadere. Mai putini intentioneaza sa aiba actiuni straine 24% fata de 27% cu un trimestru inainte si actiuni locale 29% fata de 31% in urma cu trei luni.
Tehnologia ramane cel mai interesant sector (43%), urmat de energie (39%), sanatate (35%) si imobiliare (31%).
Romanilor le plac actiunile din zona de tehnologie, anul trecut, cele mai detinute 5 actiuni fiind Nio, UiPath, Tesla Motors, Apple si GameStop.
Transformarea digitala, criptoactivele si platile digitale sunt temele de investitii pe termen lung preferate de romani, urmate de tehnologia nepoluanta, robotica si automatizare. Paradoxal, cea mai putin preferata tema de investitii, intr-o tara in care varsta medie este de 43 de ani si populatia este in scadere, este cea legata de investitiile in industria dedicata fenomenului de aging / imbatranirea populatiei, doar 18% dintre respondenti declarandu-se interesati de aceasta.
Datele prezentate mai sus sunt extrase dintr-o cercetare realizata de Opinium in perioada 30 noiembrie 2021- 14 decembrie 2021 pe esantion de 9.000 de investitori individuali din 12 tari - cate 1000 in: Marea Britanie, SUA, Germania, Franta, si 500 de investitori individuali in Italia, Spania, Olanda, Danemarca, Australia, Polonia, Romania si Republica Ceha.