Capitalizarea companiilor romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti a ajuns la 232 miliarde de lei
performante bvbcapitalizare bvbinvestitii bvb
Cine isi da banii pe bitcoin si pe alte criptomonede considerandu-le investitii ar trebui sa se gandeasca mai bine, pentru ca are, in propria ograda, posibilitatea unor investitii veritabile, in companii pe care, de altfel, le caineaza ca le vinde statul la pret de nimic si ni le cumpara strainii hrapareti.
Printre cei care plangeau de
grija bursei si a posibilelor listari - etern posibilelor listari! - ale unor companii de stat, se numarau si politicieni care au in comun cu priceperea economica, tot atat cat au calutii de mare cu albinele.
Insa, acum, ei nu ca negociaza, ci chiar conduc negocierile asa-ziselor capitole economice ale unui eventual viitor program de guvernare.
Pe langa faptul ca acum pana si ei poate ca ar vrea sa fi inceput exploatarea gazelor descoperite in Marea Neagra, ar trebui sa stie ca, in primele zece luni ale acestui an, Bursa de Valori Bucuresti (BVB), adica piata de capital din Romania a inregistrat cresteri de 35,1% pentru companiile din componenta indicelui BET-TR, care include si dividendele, si de 28,5% pentru cele mai lichide 19 companii incluse in indicele BET.
Per ansamblu, companiile romanesti listate la BVB au devenit tot mai valoroase: capitalizarea totala a societatilor de pe piata reglementata si AeRO a ajuns la 232 miliarde de lei, echivaland cu 47 miliarde de euro, la 31 octombrie 2021, o crestere de peste 40% obtinuta doar in acest an.
Valoarea totala a tranzactiilor realizate pe Piata Reglementata cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 15,5 miliarde de lei, echivaland cu 3,16 miliarde de euro, in crestere cu 17,3% fata de primele zece luni ale anului anterior.
Cresteri semnificative au avut loc si la lichiditate. Pe Piata Reglementata, valoarea medie zilnica de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente a ajuns la 73,7 milioane de lei, mai mare cu 16,8% fata de ianuarie-octombrie 2020.
Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) a inregistrat o evolutie pozitiva accelerata, cu tranzactii cu toate tipurile de instrumente financiare de 1,27 miliarde de lei, in crestere cu 269%.
In octombrie 2021, lichiditatea medie zilnica a fost de 7,2 milioane de lei, in crestere cu 324% fata de nivelul de 1,7 milioane lei din octombrie 2020.
Pentru a putea oferi investitorilor un reper privind evolutia acestui segment, BVB a lansat, pe 11 octombrie, primul indice dedicat segmentului AeRO. BET AeRO include 20 de companii care la momentul lansarii reprezentau 40% din capitalizarea companiilor romanesti de pe AeRO.
Listari si emisiuni de obligatiuni de 1,5 miliarde de euro
In primele zece luni ale acestui an, au fost listate 25 de emisiuni de obligatiuni, 9 noi emisiuni de titluri de stat si 19 emisiuni de actiuni.
Rundele de finantare derulate insumeaza peste 1,5 miliarde euro.
"Bursa romaneasca a dovedit ca poate sustine finantarea unor proiecte semnificative ca numar si volum: pentru acest an, vorbim de un numar record de runde de finantare prin emisiuni de obligatiuni si de actiuni, a caror valoare cumulata a depasit 1,5 miliarde de euro. In ultimii trei ani, la BVB s-au derulat runde de finantare de circa 3,5 miliarde de euro.
Avem semnale ca trendul listarilor va continua si ca tot mai multe companii au inteles care sunt avantajele listarii pe bursa. La randul nostru, pentru a pune in valoare companiile romanesti de pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare, am creat primul indice, BET AeRO, care sa reflecte dinamica acestui segment", a declarat Radu Hanga, presedintele Consiliului de administratie al BVB.
"Succesul rundelor de finantare derulate pana acum demonstreaza pe deplin rolul fundamental pe care il are bursa in sustinerea economiei romanesti, rol care a devenit cu atat mai valoros intr-un context intern si international dominat de pandemia de coronavirus si intr-un moment in care atragerea de resurse financiare este mai importanta decat oricand.
Pentru a stimula si mai mult dezvoltarea companiilor care nu sunt prezente pe piata reglementata, ne-am propus sa redefinim actualul Sistem Multilateral de Tranzactionare, care include piata AeRO, si ne dorim sa obtinem autorizarea AeRO ca piata de crestere: AeRO Growth Market", a afirmat Adrian Tanase, directorul general al BVB.